Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Aanvraag fiscaal voordeel bij verhoging van de kilometervergoeding

Betaal je als werkgever een hogere kilometervergoeding uit voor dienstverplaatsingen? Dan heb je tijdelijk recht op een fiscaal voordeel in de vorm van een belastingkrediet. De fiscus heeft nu concreet uitgelegd hoe je dat voordeel kan aanvragen. Voor het aanslagjaar 2022 moet je al de nodige stappen ondernemen tegen 31 maart 2023.

20 maart 2023

Het belastingkrediet in een notendop

Heb je als werkgever de kilometervergoeding verhoogd voor dienstverplaatsingen met een motorvoertuig? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een belastingkrediet. Zo’n belastingkrediet is een percentage dat in mindering komt van je belastbaar inkomen, waardoor je minder belastingen betaalt.

Een van de voorwaarden voor het belastingkrediet is dat de verhoogde kilometervergoeding moet voortvloeien uit een cao of uit een aanpassing van het arbeidsreglement of de arbeidsovereenkomst na 31 oktober 2021 en ten laatste op 31 december 2022.

Het belastingkrediet geldt enkel voor dienstverplaatsingen met een motorvoertuig die werden gedaan tussen 1 maart 2022 en 31 december 2022. De verhoging de kilometervergoeding moet wel gelden voor onbepaalde tijd.

Lees de overige voorwaarden in ons nieuwsbericht van 30 november 2022

Aanvraag belastingkrediet voor het aanslagjaar 2022

Welke documenten moet je wanneer indienen?

Voor aanslagjaar 2022 vraag je het belastingkrediet voor de verhoging van de forfaitaire kilometervergoeding voor dienstverplaatsingen aan via het formulier 275CIK.

Dat formulier moet je ten laatste op 31 maart 2023 indienen (zie verder). Als de limietdatum van je aangifte na 31 maart 2023 ligt, dan dien je het formulier ten laatste op die limietdatum in.

Hoe dien je het formulier 275CIK in en waar vind je het?

Je moet dit formulier indienen via MyMinfin. Dit doe je door volgende stappen te doorlopen:

  • Meld je aan op MyMinfin
  • Klik verder naar ‘Mijn interacties’ > ‘Een formulier invullen’
  • Vul ‘275CIK’ in het veld ‘Identificatienummer’ in

Kan je het formulier 275CIk per post indienen?

Je kan het formulier 275CIK enkel voor de personenbelasting en de belasting niet-inwoners-natuurlijke personen versturen via de post, meer bepaald naar volgend adres:

FOD Financiën
Gaston Crommenlaan 6 bus 555
9050 Gent

Aanvraag belastingkrediet vanaf het aanslagjaar 2023

Voor de aanslagjaren vanaf 2023 (inkomstenjaren vanaf 2022) waarin je aanspraak maakt op het belastingkrediet, voeg je het formulier 275CIK toe aan je aangifte in de belastingen.

Bron

Fiscaal nieuws