Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

15 december 2023: voor sommigen begint de pre-electorale procedure

Het is bijna zover. Op 15 december 2023 wordt de aftrap voor de pre-electorale procedure voor de sociale verkiezingen gegeven voor de ondernemingen die hun werknemersvertegenwoordigers voor het comité voor preventie en bescherming op het werk en/of de ondernemingsraad op 13 mei 2024 verkiezen.

22 november 2023

Hou je verkiezingskalender in de gaten

De begindatum van de pre-electorale procedure (X-60) hangt af van de datum die je voor je onderneming gekozen hebt voor de sociale verkiezingen in 2024 (dag Y):

Y
05/2024

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

X-60
12/2023

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

Deze data zijn allemaal vervaldata, wat wil zeggen dat je de bepaalde stappen in de procedure uiterlijk op die data moet hebben uitgevoerd. Als je te laat bent, kan je procedure geannuleerd worden.  Anticipeer dus op de stappen die j moet zetten.

Hou er bovendien rekening mee dat indien X-60 op een zaterdag (16 of 23 december 2023), zondag (17 of 24 december 2023), feestdag (25 december 2023) of andere inactiviteitsdag in je onderneming valt, je de nodige informatie ten laatste op de laatste activiteitsdag ervoor moet meedelen.

Wat moet er gebeuren op dag X-60?

X-60

 

Tussen 15/12 en 28/12/2023 afhankelijk van de dag van de sociale verkiezingen in de onderneming (tussen 13/05 en 26/05/2024)

Begin van de pre-electorale procedure – Schriftelijke mededeling van de volgende gegevens door jou als werkgever:

  • het begrip technische bedrijfseenheid (TBE)
  • het aantal tewerkgesteld werknemers in de technische bedrijfseenheid op dag X-60 en dit per categorie (arbeider, bediende, jonge werknemer)
  • de dag waarop de datum van de verkiezingen zal worden aangekondigd (dag X) en de dag die gekozen werd voor de sociale verkiezingen zelf (dag Y)
  • de functies van het leidinggevend personeel: benaming, functieomschrijving en, ter indicatie, de namen van de personen die deze functies uitoefenen
  • in geval van procedure voor verkiezing van een ondernemingsraad: de kaderfuncties: benaming en, ter indicatie, de namen van de personen die deze functies uitoefenen

Bestemmelingen van de informatie

  • De leden van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (behalve wat betreft de kaderleden) en/of de ondernemingsraad en bij ontstentenis, de vakbondsafvaardiging.  Als er geen vakbondsafvaardiging is, houdt de werkgever het origineel bij
  • De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg via de webapplicatie, om de onderneming die sociale verkiezingen organiseert, te identificeren
  • Kopie van de informatie aan de werknemers (via aanplakking of elektronische terbeschikkingstelling)
  • Kopie aan de representatieve werknemersorganisaties op nationaal vlak (vakbonden) door ze te uploaden in de webapplicatie van de FOD of door ze rechtstreeks naar deze organisaties op te sturen (in dat geval raden we aan dit aangetekend te doen)

Je moet gebruik maken van de wettelijke modelformulieren die beschikbaar zijn op de website van de FOD.

Begrip technische bedrijfseenheid

Er moet een onderscheid gemaakt worden naargelang je voor de eerste keer verkiezingen organiseert of niet:

  • Bij de eerste verkiezingen moet je informatie geven over de verschillende juridische entiteiten en de technische bedrijfseenheid
  • Bij de volgende verkiezingen moet je enkel informatie verstrekken over de wijzigingen aan de bedrijfsstructuur die een invloed zouden kunnen hebben op de technische bedrijfseenheid

Meer informatie over het begrip technische bedrijfseenheid vind je in dit artikel op Lex4You. Je kan uiteraard ook steeds je Securex Legal Advisor contacteren via myHR@securex.be.  

Het vervolg? Een consultatiefase tussen X-60 en X-35

Na dag X-60 moet je je ondernemingsraad of Comité voor Preventie en Bescherming op het werk raadplegen over:

  • Het aantal technische bedrijfseenheden waarvoor verkiezingen georganiseerd moeten worden
  • De leidinggevende functies
  • De kaderfuncties

Heb je nog geen ondernemingsraad of Comité voor Preventie en Bescherming op het werk? Dan moet je je vakbondsafvaardiging raadplegen.

Op dag X-35 moet je als werkgever je beslissing over deze punten meedelen. Wij zullen deze volgende etappe in de procedure (tussen 9 en 22 januari 2024) in een volgend artikel bespreken.

Bron

Sociale verkiezingen