Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

10 tips om uw personeels- en energiekosten onder controle te krijgen

Hoge energieprijzen, stijgende inflatie... Ze doen ook de loonkosten stijgen. Wat kan uw onderneming doen om die stijgende kosten toch wat onder controle te krijgen? We geven hier alvast enkele tips.

30 maart 2022

De oorlog in Oekraïne woedt hevig. Dat heeft uiteraard een grote impact op de Oekraïense bevolking, maar ook op de wereldeconomie en wellicht ook op de kosten van uw onderneming. De energieprijzen zijn ongekend hoog en wie hoge energieprijzen zegt, zegt hoge inflatie. Die stijgende inflatie heeft dan weer een impact op de loonkost via de automatische loonindexeringen.

De oplossing om die stijgende kosten toch wat onder controle te krijgen, zit vaak in kleine dingen. Dit zijn onze tien tips.

 

1. Sensibiliseer uw personeel rond sluimerverbruik

Wist u dat computers die dag en nacht blijven aanstaan voor het grootste sluimerverbruik zorgen? Door ’s avonds gewoon de computer af te sluiten kunt u dus al heel wat euro’s besparen. Breng uw medewerkers hiervan op de hoogte. U kunt hieraan eventueel een ludieke actie koppelen, en het zelfs als opnemen als richtlijn in een IT-policy.

Nog geen IT-policy ? Neem zeker een kijkje op onze e-Shop.

 

2. Zet in op groene mobiliteit

De benzinekosten zijn momenteel ongekend hoog. Dit geldt zowel voor het personeel dat met zijn eigen wagen komt als voor het personeel dat een bedrijfswagen heeft. Het kan helpen om af en toe de wagen aan de kant te laten staan en met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te komen.

U kunt dit zelfs als doelstelling opnemen in een loonbonusplan. Houd dan wel rekening met de nieuwigheden van cao 90.

Wil u graag een loonbonusplan invoeren? Neem dan zeker contact met onze consultants via consultinglegal@securex.be.

 

3. Investeer in laadpalen

Tegen 2030 moet Europa de CO2-uitstoot met 55% verminderen. Daarom wordt nu volop de kaart van de elektrische wagens getrokken. Maar daarbij staat of valt alles met een voldoende laadinfrastructuur is.

Daarom is er goed nieuws als u de komende maanden en jaren investeert in de installatie van een laadpaal. U kunt dan rekenen op fiscale voordelen in de vorm een verhoogde aftrek van investeringskosten voor bedrijven.

Lees meer: Vergroening bedrijfswagens en versoepeling mobiliteitsbudget

 

4. Neem uw loonbeleid onder de loep

Bent u niet zeker of uw loonbeleid wel optimaal is en of uw medewerkers wel tevreden zijn met de loonpolitiek binnen uw bedrijf? Tijd om uw loonkost dan eens van dichterbij te bekijken!

Er zijn heel wat opties om uw loonbeleid fiscaal en sociaal te optimaliseren, die bovendien ook interessant zijn voor uw medewerkers. Denk maar aan:

U vindt alle info hier terug. Neem gerust contact op met onze consultants via dit contactformulier.

 

5. Maak gebruik van tijdelijke werkloosheid

De regering heeft onlangs de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht verlengd tot 30 juni 2022. Voortaan kunt u die ook gebruiken wanneer uw bedrijf getroffen wordt door de oorlog in Oekraïne.

Meer u info vindt u hier : Soepele procedure tijdelijke werkloosheid overmacht verlengd tot 30 juni 2022

 

6. Maak gebruik van subsidies en andere tussenkomsten

Zowel de regio’s als de sectorfondsen voorzien in heel wat subsidies en tussenkomsten. Neem dus zeker een kijkje op:

Uw sectorfonds vindt u terug in deze lijst: Fondsen voor bestaanszekerheid.

 

7. Volg de indexprognoses op

We leven in een VUCA-wereld, dus u volgt de indexprognoses maar beter op de voet. Deze prognoses geven aan welke indexeringen u in uw sector mag verwachten. Op basis daarvan kunt u bepaalde beslissingen misschien versnellen of juist uitstellen.

Lees onze schattingen: Indexprognoses

 

8. Doe gratis de HR-scan

Een gelukkige werknemer is een goed presterende werknemer. Iets wat in deze onzekere tijden meer dan welkom is voor uw onderneming.

Met de HR-scan van Securex brengt u alle factoren in kaart die te maken hebben met HR-beleid. Wat is de impact van uw huidige HR-praktijk, van de leiderschapsstijl, van de jobkenmerken en van de teamwerking op het welzijn van uw medewerkers en bedrijfsresultaten?

Uw HR-beleid optimaliseren? Registreer hier voor de HR-scan.

 

9. Laat uw medewerkers wat meer thuiswerken

De coronacrisis heeft aangetoond dat thuiswerk een positief effect heeft op de files. Thuiswerk zorgde al voor minder woon-werkverkeer en minder files, maar staat nu ook synoniem voor 'minder kosten'.

Lees meer: Covidtelewerk kan plaats maken voor structureel telewerk

 

10. Maak interne afspraken over verplaatsingen

In tijden van hoge energiekosten denkt u best twee keer na vooraleer u uw medewerkers van Eupen naar Oostende stuurt. Maar ook uw bedrijfwagenbeleid neemt u best eens onder de loep.

Heeft u nog geen car policy? Dan is het juiste moment aangebroken om er een in te voeren! Neem een kijkje in onze e-Shop of neem contact op met consultinglegal@securex.be.

Voordelig verlonen
Bedrijfswagen
Indexeringen en loonaanpassingen
Hoge inflatie
Telewerk
Tijdelijke werkloosheid