Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Verlonen

Flexi-loon en flexi-vakantiegeld

De werknemer die een flexi-job uitoefent, heeft recht op een flexi-loon en flexi-vakantiegeld.

Laatst bijgewerkt op 6 februari 2024

Begrip flexiloon

Dit nettoloon omvat alle vergoedingen, premies en voordelen van welke aard ook die door de werkgever toegekend worden ter vergoeding van een prestatie geleverd in het kader van een flexi-job en die voor de sociale zekerheid als loon gekwalificeerd worden.

Maaltijdcheques zullen hier bijvoorbeeld niet onder vallen, aangezien ze, als aan de voorwaarden voldaan is, niet als loon beschouwd worden. Dit wil niet zeggen dat de werkgever aan een flexiwerknemer geen maaltijdcheques mag toekennen, maar wel dat deze dan als een apart loononderdeel beschouwd worden en niet als deel uitmakend van het flexiloon. Dat is belangrijk voor de sociale en fiscale behandeling van het betreffende loononderdeel.

Minimumvergoeding

In alle sectoren, moeten flexi-jobwerknemers vanaf 2024 steeds het sectorale minimumloon ontvangen voor de betrokken functie uitgeoefend door de flexi-job werknemer (loon vastgelegd door CAO). Bestaat er geen sectoraal baremaloon, dan moet de flexijobber een loon ontvangen dat minstens gelijk is aan het GGGMI.

In de zorgsector werd het specifieke minimum basisloon 14,57 euro (op 1 november 2023) afgeschaft vanaf 1 januari 2024. 

Opgelet ! De Horeca geniet van een uitzondering. Hier wordt verder het minimumloon van 11,19 euro per uur toegepast.  

Maximumloon

Om misbruik te voorkomen, is er sinds 1 januari 2024 ook een maximumloon. Het flexi-loon (met inbegrip van alle premies, vergoedingen en voordelen) mag nog maximaal 150% van het basisloon voor die functie of het GGGMI bedragen, behalve wanneer een ander plafond werd vastgesteld door een CAO die per KB algemeen verbinden werd verklaard.

Andere voordelen

Het hierboven vermelde (geïndexeerd) minimum houdt geen rekening met bijkomende voordelen waarop de werknemer ingevolge een collectieve arbeidsovereenkomst recht heeft.  Deze blijven bovenop dit minimum verschuldigd.

Met andere woorden, naast het loon dat de werkgever met de werknemer overeenkomt en dat minimum het bovenvermelde bedrag per uur moet bedragen, is de werkgever ook nog de eventuele sectorale voordelen verschuldigd, zoals de nachtpremie, premie voor zondagsarbeid,… en deze worden ook als deel van het flexiloon beschouwd, voor zover ze uiteraard aan de gewone socialezekerheidsbijdragen onderworpen zijn.

Flexivakantiegeld

De flexi-jobwerknemer heeft eveneens recht op vakantiegeld ten laste van zijn werkgever.  Dit bedraagt 7,67% van het flexiloon (minimumvergoeding + andere voordelen), en moet worden uitbetaald samen met het flexiloon.

Alle artikelen over Verlonen