Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Wat zijn de kenmerken van de overeenkomst die als startbaanovereenkomst beschouwd wordt?

Loon, loonvermindering en compenserende toeslag

De werknemer heeft recht op het loon waarop een werknemer met dezelfde functies aanspraak kan maken krachtens de loonregeling die in de onderneming geldt. Een loonvermindering van bepaalde werknemers met SBO type 1 is echter mogelijk.

Laatst bijgewerkt op 24 januari 2024

Loon

De werknemer heeft recht op het loon waarop een werknemer met dezelfde functies aanspraak kan maken krachtens de loonregeling die in de onderneming geldt.

Vermindering loon van bepaalde werknemers met SBO type 1

De SBO type 1 (gewone arbeidsovereenkomst) kan evenwel bepalen dat de werkgever tijdens de eerste 12 maanden ervan, 10% van dat loon aan de verdere opleiding van de nieuwe werknemer zal besteden. Dit betekent dus dat de jongere slechts 90% van zijn loon uitbetaald zal krijgen, met dien verstande dat dit loon in geen geval lager dan het gemiddeld gewaarborgd minimum maandloon mag zijn. De persoonlijke en patronale sociale bijdragen worden op deze 90% berekend. De werknemer heeft evenwel recht op socialezekerheidsprestaties op basis van een loon aan 100%.

De werkgever dient elk jaar de gegevens over de opleiding aan de ondernemingsraad of, bij gebreke, aan de vakbondsafvaardiging of, bij gebreke, aan het subregionale tewerkstellingscomité over te maken.

Vermindering loon van nieuwe werknemers van minder dan 21 jaar zonderwerkervaring met SBO type 1

Daarnaast kan de werkgever voor nieuwe werknemers van minder dan 21 jaar zonder werkervaring er bij een SBO type 1 ook voor opteren om het loon te verminderen. Het betreft de zogenaamde starterslonen. Deze vermindering is enkel mogelijk als aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Voorwaarden

Om als nieuwe werknemer zonder werkervaring beschouwd te worden, moet cumulatief aan de volgende voorwaarden voldaan worden:

  • De werknemer was onmiddellijk voorafgaand aan de aanwerving met een startbaanovereenkomst ingeschreven als werkzoekende bij de bevoegde instelling van het gewest
  • De werknemer was niet gedurende minstens 2 kwartalen bij een andere werkgever tewerkgesteld voor meer dan 4/5 van een voltijdse tewerkstelling. Hiervoor wordt rekening gehouden met de kwartalen T- 6 tot en met T-3. Het kwartaal T is het kwartaal waarin de startbaanovereenkomst aanvangt

Bv. Als een werknemer van 20 jaar op 5 april 2022 (kwartaal T) wordt tewerkgesteld met een SBO type 1 kan zijn loon enkel verminderd worden als hij onmiddellijk voor de tewerkstelling ingeschreven was als werkzoekende. Hij mag bovendien niet gedurende minstens 2 kwartalen meer dan 4/5 tewerkgesteld geweest zijn tijdens de periode van 1 oktober 2020 (begin T-6) tot en met 30 september 2021 (einde T-3).

Voor deze 4/5 tewerkstelling wordt geen rekening gehouden met de volgende vormen van tewerkstelling:

  • De tewerkstelling als leerling;
  • De tewerkstelling als IBO-er bij een andere werkgever;
  • De tewerkstelling als student onder solidariteitsbijdragen (maximaal 475 uur per kalenderjaar);
  • De tewerkstelling als werknemer tot 31 december van het jaar van de 18de verjaardag;
  • De tewerkstelling als gelegenheidswerknemer in de land- en tuinbouw;
  • De tewerkstelling in het kader van een flexi-job;
  • De tewerkstelling als gelegenheidswerker in de horeca.

Let op, deze vermindering mag enkel toegepast worden indien het niet-verminderde loon dat toegekend zou moeten worden, niet hoger is dan het minimumloon voorzien in het paritair comité of het GGMMI uit cao nr.43. Bijgevolg kunnen werkgevers die op ondernemingsniveau hogere loonbarema’s toepassen dan sectoraal bepaald, het loon van hun nieuwe werknemers niet verminderen. Ook niet als aan de andere voorwaarden is voldaan.

De vermindering kan evenmin toegepast worden door werkgevers die onder een paritair (sub)comité ressorteren dat voor jongeren van 18 tot 21 jaar lagere minimumlonen vastlegt dan voor werknemers van 21 jaar en ouder. Als de lagere minimumlonen echter enkel betrekking hebben op studentenovereenkomsten, mag de vermindering wel worden toegepast.

Tenslotte kan de werkgever de vermindering slechts toepassen als hij bij de Dimona aangifte de bevestiging heeft gekregen dat de werknemer als een nieuwe werknemer zonder werkervaring beschouwd kan worden. Als de werkgever deze bevestiging niet krijgt, is het niet-verminderde loon van toepassing en worden de RSZ bijdragen berekend op het niet-verminderde loon.

De werkgever moet eveneens in de arbeidsovereenkomst opnemen dat het normaal toepasselijke minimumloon verminderd wordt en dat de forfaitaire toeslag betaald zal worden. We hebben een specifieke clausule voorzien in onze modelcontracten op Lex4You (onder Modeldocumenten/Arbeidsovereenkomsten).

Loonvermindering

Als aan de voorwaarden voldaan is, kan het loon van deze werknemers met de volgende percentages verminderd worden:

  • 6% tijdens de maanden waarin de werknemer op de laatste dag van de maand 20 jaar oud is
  • 12% tijdens de maanden waarin de werknemer op de laatste dag van de maand 19 jaar oud is
  • 18% tijdens de maanden waarin de werknemer op de laatste dag van de maand 18 jaar oud is

Het loon dat verminderd mag worden bevat enkel de volgende elementen:

  • Het loon voor de werkelijke arbeid
  • Het gewaarborgd loon bij ziekte en ongeval of voor afwezigheden met behoud van loon
  • Het enkel en dubbel vakantiegeld
  • De eindejaarspremies
  • De vergoedingen betaald bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst als ze worden uitgedrukt in arbeidstijd

Alle andere loonelementen worden berekend en uitbetaald op basis van het niet-verminderde brutoloon.

Uitsluitingen

Het loon van studenten overeenkomsten en het loon voor flexi-jobs kan niet verminderd worden.

Compenserende toeslag

Wanneer het loon met een bepaald percentage verminderd wordt, moet er aan de nieuwe werknemer een compenserende toeslag betaald worden bovenop het loon.

Deze compenserende toeslag is gelijk aan het verschil tussen het nettoloon zoals berekend op basis van het niet-verminderde brutoloon en het nettoloon berekend op basis van het verminderde brutoloon.

Voor werknemers waarvan het vakantiegeld betaald wordt door de Rijksdienst voor jaarlijkse vakantie of een vakantiefonds, wordt de toeslag verder verhoogd. Voor deze verhoging wordt een percentage berekend op het verminderde brutoloon.

De verhogingen zijn de volgende:

  • 0,82% indien het loon verlaagd wordt met 6%
  • 1,75% indien het loon verlaagd wordt met 12%
  • 2,82% indien het loon verlaagd wordt met 18%

Aarzel niet om contact op te nemen met uw Securex Legal advisor voor meer informatie.

SBO type 2 en 3

In het kader van een SBO type 2 of 3 heeft de jongere steeds recht op de gewone baremieke lonen of vergoedingen.

Alle artikelen over Wat zijn de kenmerken van de overeenkomst die als startbaanovereenkomst beschouwd wordt?