De werknemer laadt zijn elektrische bedrijfswagen op zijn werkplek op
Als je je werknemer een elektrische bedrijfswagen ter beschikking stelt en hem die gratis op de werkplek laat opladen, levert dat geen bijkomend VAA op voor de verbruikte elektriciteit.
Werknemers met een elektrische bedrijfswagen hoeven in dit geval namelijk niet te vrezen voor extra belastingheffing, omdat dit voordeel al is opgenomen in het forfaitaire VAA die voortvloeit uit de terbeschikkingstelling van de elektrische bedrijfswagen (zie "Wat omvat het berekende voordeel van alle aard?"). Met andere woorden, er wordt één enkel voordeel van alle aard belast.
De werknemer laadt zijn privévoertuig op zijn werkplek op
De belastingadministratie heeft zich uitgesproken over de situatie van een werknemer die zijn privévoertuig oplaadt aan de laadstations die op het bedrijfsterrein zijn geïnstalleerd. Daarvoor krijgt hij een persoonlijke badge, zodat de kosten van elektriciteit kunnen worden geïndividualiseerd. Deze kosten worden dan aan de werknemer in rekening gebracht, maar tegen een lagere prijs dan de werknemer normaal zou betalen.
Volgens de fiscus ontstaat in dit geval een voordeel van alle aard, dat gelijk is aan het volgende verschil:
- Het bedrag dat de werknemer in normale omstandigheden zou moeten betalen voor de elektriciteit die nodig is om zijn voertuig op te laden;
- Min het bedrag dat je in rekening brengt aan de werknemer.
Dit roept een moeilijke vraag op: wat is de reguliere marktprijs die werknemers onder normale omstandigheden zouden moeten betalen? Er zijn verschillende oplaadmogelijkheden: een wallbox met een stekker, een openbaar laadstation, een snellaadstation, enz. Elk van deze oplossingen leidt meestal tot een andere kost per kWh.
Daarom redeneert de fiscus praktisch en kan je voor de berekening van het VAA uitgaan van de gemiddelde kost van 1 kWh elektriciteit voor residentiële klanten, alles inclusief en inclusief btw.
Je vindt deze gemiddelde kosten onder meer op de website van de CREG. Op deze website varieert deze gemiddelde kost per verbruikscategorie (laag of hoog). Je kunt rekening houden met de laagste gemiddelde kost. Dit kan een gemiddelde zijn op jaarbasis of eventueel op maandbasis.
Voorbeeld
Sandra laadt haar privéwagen op haar werkplek op. Daarvoor moet ze 0,15 euro per kWh terugbetalen aan haar werkgever. De normale marktprijs voor particulieren bedraagt volgens de website van de CREG 0,21 euro per kWh. Het VAA bedraagt dus 0,06 euro.