Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Vlaamse aanmoedigingspremies in de privésector

Welke werknemers komen in aanmerking?

Werkt jouw werknemer in de privésector? En neemt hij of zij tijdskrediet of een thematisch verlof op? Dan heeft jouw werknemer onder bepaalde voorwaarden recht op een aanmoedigingspremie.

Laatst bijgewerkt op 14 augustus 2023

Werknemers uit de privésector

De reglementering is van toepassing op alle werknemers uit de privésector (arbeiders, bedienden, kaderleden,...) en op de werknemers tewerkgesteld in een beschutte of sociale werkplaats, met uitzondering van de personeelsleden die tot het omkaderingspersoneel behoren. Deze laatsten vallen onder de reglementering van de sociaal profitsector.

De personen die anders dan krachtens een arbeidsovereenkomst tegen loon arbeid verrichten onder het gezag van een andere persoon worden met de werknemers gelijkgesteld. De leerlingen worden echter uitdrukkelijk uit de reglementering uitgesloten.

Voorwaarden

Een uitkering voor een tijdskrediet of thematisch verlof ontvangen

Om voor een aanmoedigingspremie in aanmerking te komen, dient de werknemer voltijds of halftijds tijdskrediet op te nemen en hiervoor een uitkering te ontvangen.

De thematische verloven (ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand, mantelzorgverlof en het palliatief verlof) worden met tijdskrediet gelijkgesteld. De werknemer die een thematisch verlof opneemt, moet zijn prestaties volledig schorsen of met de helft, een vijfde of een tiende verminderen [1].

Deze voorwaarde geldt niet voor de toekenning van een aanmoedingspremie voor werknemers van een onderneming in herstructurering of in moeilijkheden.

Een tijdskrediet/thematisch verlof opnemen voor een welbepaalde reden

De werknemer dient het tijdskrediet of thematisch verlof op te nemen om:

Er is eveneens een aanmoedigingspremie voorzien als steun voor werknemers van een onderneming in herstructurering of in moeilijkheden, die als gevolg hiervan noodgedwongen hun arbeidsprestaties verminderen.

In een onderneming werken gelegen in het Vlaamse Gewest

Om voor een aanmoedigingspremie in aanmerking te komen, moet de werknemer tewerkgesteld zijn in een onderneming:

  • Die in het Vlaamse Gewest gelegen is. De woonplaats van de werknemer of de vestigingsplaats van de hoofdzetel van het bedrijf speelt geen rol. Het gaat om de effectieve plaats van tewerkstelling.
  • Die gebonden is door een sectorakkoord, een bedrijfsakkoord of een toetredingsakte waarin het opleidingskrediet, het zorgkrediet of de arbeidsduurvermindering voor de onderneming in herstructurering of in moeilijkheden mogelijk gemaakt wordt [2].

In bepaalde gevallen kunnen werknemers van een onderneming die niet aan deze laatste voorwaarde voldoet, toch aanspraak maken op een aanmoedigingspremie in het kader van de suppletieve regeling van de aanmoedigingspremies.

Over de nodige ervaring beschikken

De werknemer moet 12 maanden aaneensluitend een contract gehad hebben voordat de loopbaanonderbreking of het tijdskrediet is begonnen. De volgende periodes worden voor de berekening van het premiebedrag toch beschouwd als gewerkte tijd:

  • Jaarlijkse vakantie
  • Zwangerschapsverlof
  • Ziekteverlof
  • Loopbaanonderbreking
  • Progressieve werkhervatting
  • Economische werkloosheid
  • Borstvoedingsverlof
  • Of een ander verlof. dat gelijkgesteld is met dienstactiviteit.

[1] Met volledige loopbaanonderbreking wordt bedoeld: de onderbreking van de beroepsloopbaan, vermeld in artikel 100 tot en met 101bis van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen, waarvoor een onderbrekingsuitkering wordt toegekend.

Met gedeeltelijke loopbaanonderbreking wordt bedoeld: de vermindering van de arbeidsprestaties met de helft, een vijfde of een tiende van het normaal aantal arbeidsuren van een voltijdse betrekking, vermeld in artikel 102 tot en met 103 van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen, waarvoor een onderbrekingsuitkering wordt toegekend.

Met tijdskrediet wordt bedoeld de volledige schorsing van de arbeidsprestaties of de vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking, vermeld in artikel 3, 4 en 5 van de collectieve arbeidsovereenkomsten nr. 77bis van 19 december 2001 en nr. 103 van 27 juni 2012, waarvoor een uitkering tijdskrediet wordt toegekend.

[2] Dit akkoord of deze akte moet neergelegd en geregistreerd zijn bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, Administratie van de collectieve arbeidsbetrekkingen.

Alle artikelen over Vlaamse aanmoedigingspremies in de privésector