Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Vlaamse aanmoedigingspremies in de privésector

Wanneer heeft de werknemer recht op een premie in het kader van een opleidingskrediet?

De werknemer die tijdskrediet opneemt om een opleiding te volgen en hiervoor een uitkering ontvangt, kan aanspraak maken op een aanmoedigingspremie als supplement bij de uitkering voor het tijdskrediet.

Laatst bijgewerkt op 14 augustus 2023

Duur van het opleidingskrediet

De duur van het opleidingskrediet dat jouw werknemer opneemt, komt overeen met de duur van het tijdskrediet met motief opleiding dat hij of zij bij de RVA opneemt (voltijds tijdskrediet, halftijdse loopbaanvermindering of loopbaanvermindering met een vijfde). 

Voorwaarden waaraan de opleiding moet voldoen

De opleiding moet worden gegeven door een dienstverlener die geregistreerd is [1]. De opleiding moet ook aan de volgende voorwaarden voldoen:

   1° Het gaat om een opleiding als vermeld in de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 103 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en landingsbanen.

   2° Afhankelijk van de scholingsgraad van de werknemer geldt een van de volgende situaties:

   a) Voor kort- en middengeschoolden (ten hoogste diploma van het secundair onderwijs) gaat het om een van de volgende opleidingen:

  • Een arbeidsmarktgerichte opleiding die recht geeft op Vlaams opleidingsverlof en die onderwijs- of beroepskwalificerend is, een ondernemerschapstraject is of leidt naar een knelpuntberoep. Concreet moet de opleiding die de werknemer volgt, opgenomen zijn in de opleidingsdatabank van de Vlaamse opleidingsincentives mét de vermelding ‘opleidingskrediet’.
  • Een loopbaangerichte opleiding die recht geeft op Vlaams opleidingsverlof.

   b) Voor hooggeschoolden (ten minste diploma hoger onderwijs) gaat het om een loopbaangerichte opleiding die recht geeft op Vlaams opleidingsverlof. Concreet moet de gevolgde opleiding opgenomen zijn in het persoonlijke ontwikkelplan (POP) in het kader van loopbaanbegeleiding. De werknemer toont dat aan met het ingevulde ‘attest opleiding in het kader van het persoonlijk ontwikkelingsplan. De loopbaanbegeleiding moet gevolgd zijn vóór de start van het schooljaar.

Bedrag van de premie

De aanmoedigingspremie wordt maandelijks aan de werknemer uitbetaald. Het bedrag ervan hangt af van de arbeidsregeling tijdens het jaar voor de onderbreking, de vorm van het tijdskrediet (voltijds of halftijds, 1/5) en de gezinssituatie van de werknemer (alleenstaand of niet).

De aanmoedigingspremie wordt altijd toegekend vanaf de eerste tot en met de laatste dag van een maand, ook als uw aanvraag een andere begin- of einddatum vermeldt.

  • Als de RVA-onderbreking start tussen de 1ste en de 15de van de maand, begint de aanmoedigingspremie te lopen vanaf het begin van die maand.
  • Als de RVA-onderbreking start vanaf de 16de van de maand of later, begint de aanmoedigingspremie pas te lopen vanaf het begin van de volgende maand.

Hou er rekening mee dat de premie pas wordt toegekend als de werknemer bij de start van de onderbreking aan alle voorwaarden voldoet. Je vindt de bedragen hier terug.

[1] Conform artikel 4 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het kwaliteits- en registratiemodel van dienstverleners in het beleidsdomein Werk en Sociale Economie.

Alle artikelen over Vlaamse aanmoedigingspremies in de privésector