Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Studentenarbeid - De socialezekerheidsaspecten

Wat met de jongere die zijn studies beëindigt of hervat?

Kunt u een student aanwerven na het einde van zijn studies ? Het antwoord op deze vraag vindt u hier.

Laatst bijgewerkt op 29 januari 2024

Jongere die zijn studies beëindigt

Een student die in juni zijn studies beëindigt en zijn diploma behaalt, kan nog tot en met 30 september van het jaar waarin hij zijn diploma heeft behaald werken op basis van een studentenovereenkomst met toepassing van de solidariteitsbijdrage.

De RSZ gaat er dus vanuit dat de jongere nog steeds kan beslissen om verder te studeren tijdens het volgende academiejaar.

Wordt de jongere na de zomervakantie definitief aangeworven bij een werkgever, hetzij met een gewoon contract hetzij met een leercontract, dan worden de tijdens dat contract gepresteerde arbeidsuren niet meegeteld om het totaal van 475 uren (600 uren in 2023 en 2024) per kalenderjaar te berekenen. 

Opgelet!

Deze redenering gaat echter enkel op indien het om 2 duidelijk verschillende aanwervingen gaat (dus voor verschillende functies), want de tewerkstelling als student mag geen springplank of vermomde proefperiode vormen voor de latere arbeidsovereenkomst of leercontract. Het kan daarbij zowel gaan om een arbeidsovereenkomst van bepaalde als onbepaalde duur of een overeenkomst voor een welomschreven werk.

Jongere die zijn studies hervat

De jongere die na een periode van tewerkstelling met een leerovereenkomst of met een gewoon contract, zijn studies herneemt tijdens hetzelfde kalenderjaar, kan van de verminderde socialezekerheidsbijdragen genieten. De arbeidsuren in het kader van het gewoon contract of de leerovereenkomst worden niet meegeteld om het totaal van 475 uren (600 uren in 2023 en 2024) per kalenderjaar te berekenen. De jongere moet wel aan het begrip student beantwoorden en met een studentenovereenkomst aangeworven zijn.

Alle artikelen over Studentenarbeid - De socialezekerheidsaspecten