Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Terbeschikkingstelling van werknemers

Enkele bijzondere gevallen van terbeschikkingstelling

Hieronder vindt u enkele bijzondere gevallen van terbeschikkingstelling.

Laatst bijgewerkt op 22 januari 2024

Sociale Maribel

De werknemers aangenomen met een arbeidsovereenkomst in toepassing van de reglementering van de Sociale Maribel[1] mogen in het kader van een vrijwillige groepering van werkgevers door één van de werkgevers van de groepering ter beschikking worden gesteld van andere werkgevers van de groepering.

Voor het begin van de terbeschikkingstelling moeten de voorwaarden en de duur van de terbeschikkingstelling schriftelijk worden vastgesteld. De overeenkomst moet ondertekend worden door de betrokken werkgevers en de werknemer.

Voor het begin van de terbeschikkingstelling moet deze overeenkomst ter kennis gebracht worden van de minister bevoegd voor Tewerkstelling en Arbeid[2].

Terbeschikkingstelling door het OCMW

Wanneer een persoon het bewijs moet leveren van een periode van tewerkstelling om het volledige voordeel van bepaalde sociale uitkeringen te verkrijgen of teneinde de werkervaring van de betrokkene te bevorderen, kan het OCMW zelf als werkgever optreden van de betrokkene en alle maatregelen treffen om hem werk te bezorgen[3].

In dit geval mag de periode van de tewerkstelling niet langer zijn dan de periode die voor de persoon nodig is om gerechtigd te worden op volledige sociale uitkeringen.

De werknemers die verbonden zijn met een arbeidsovereenkomst met het OCMW kunnen door het OCMW ter beschikking worden gesteld van gemeenten, verenigingen zonder winstoogmerk (VZW’s) of intercommunales met een sociaal, cultureel of ecologisch doel, vennootschappen met een sociaal oogmerk, een ander OCMW, een vereniging van OCMW’s, een openbaar ziekenhuis dat van rechtswege aangesloten is bij de Rijksdienst voor sociale zekerheid van de provinciale en plaatselijke overheidsdiensten of bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, de initiatieven die door de minister bevoegd voor sociale economie zijn erkend of de partners die met het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn een overeenkomst hebben gesloten.

De voorwaarden en de duur van de terbeschikkingstelling moeten voor het begin van de terbeschikkingstelling schriftelijk worden vastgelegd. Deze overeenkomst moet ondertekend worden door de werkgever, de gebruiker en de werknemer.

Ook de personeelsleden van een OCMW kunnen ter beschikking gesteld worden van partners die met het OCMW een overeenkomst hebben afgesloten[4].

Terbeschikkingstelling door gemeentebesturen

De gemeentebesturen kunnen mits het naleven van een aantal voorwaarden en ter behartiging van gemeentelijke belangen, werknemers die met een arbeidsovereenkomst met het gemeentebestuur verbonden zijn (geen ambtenaren), ter beschikking stellen van een OCMW, een sociale huisvestingsmaatschappij of een vereniging zonder winstoogmerk[5].

De hiernavolgende voorwaarden moeten hierbij gerespecteerd worden:

  • De terbeschikkingstelling moet van beperkte duur zijn en betrekking hebben op de opdracht die rechtstreeks verband houdt met een gemeentelijk belang
  • De voorwaarden en de duur van de terbeschikkingstelling, evenals de aard van de opdracht, moeten voor het begin van de terbeschikkingstelling schriftelijk worden vastgesteld en goedgekeurd door de gemeenteraad. Dit geschrift moet eveneens ondertekend worden door het gemeentebestuur, de gebruiker en de werknemer in kwestie
  • De terbeschikkingstelling is slechts mogelijk voor zover de gebruiker zelf de werknemer had kunnen aanwerven onder de voorwaarden waaronder hij is aangeworven door het gemeentebestuur
  • De arbeidsvoorwaarden, het loon, de vergoedingen en voordelen van de ter beschikking gestelde werknemer mogen niet lager liggen dan deze die hij zou genieten mocht hij bij zijn werkgever zijn tewerkgesteld.

 

[1] Artikel 35, § 5, tweede lid van de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers

[2] Artikel 69 van de wet van 26 maart 1999 betreffende het Belgisch actieplan voor de werkgelegenheid en houdende diverse bepalingen, Belgisch Staatsblad van 1 april 1999.

[3] Artikel 60, § 7 van de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW’s (Vlaanderen).

[4] Artikel 61 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW’s

[5] De wet van 12 juni 2002 tot wijziging van de nieuwe gemeentewet - Art. 144bis van de nieuwe gemeentewet

Alle artikelen over Terbeschikkingstelling van werknemers