Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat beweegt er in september?

De boekentassen worden opnieuw van stal gehaald, de wespen zijn talrijker dan ooit en de druiven zijn klaar om geoogst te worden. Maar wat beweegt er nog op socio-economisch vlak in september?

29 augustus 2022

Flitscontroles in land- en tuinbouwsector

In september 2022 wordt er een nationale flitscontrole gehouden in de land- en tuinbouwsector, dit zijn de paritaire comités 144 en 145.
Deze flitscontroles maken deel uit van het Actieplan Sociale Fraudebestrijding 2022.

Lees hier meer : flitscontroles-2022-gekend.

Nieuw loonplafond betaald educatief verlof en Vlaams opleidingsverlof

Wanneer een werknemer afwezig is wegens betaald educatief verlof of Vlaams opleidingsverlof dan behoudt hij het recht op de betaling van zijn loon Dit loon is echter begrensd tot een bepaald bedrag, dat jaarlijks geïndexeerd wordt.

Het bedrag wordt aldus voor de periode van 1 september 2022 tot 31 augustus 2023 op 3.170 euro bruto per maand gebracht.

Lees ook onze actua :betaald-educatief-verlof-en-vlaams-opleidingsverlof-loonplafond-voor-2022-2023-bekend.

De week van de mobiliteit

Dit jaar loopt de week van de mobiliteit van 16 tot 22 september, en met een autoloze zondag op 18 september. Tijd om even stil te staan bij de mobiliteit binnen de onderneming.

Neem zeker ook een kijkje op onze website : personeelsbeleid - mobiliteit.

Dag van de Franse Gemeenschap op 27 september

De Dag van de Franse Gemeenschap op 27 september is een regionale feestdag. Veel bedrijven en sectoren kennen deze dag toe als extra verlofdag, bovenop de tien wettelijke nationale feestdagen. Deze extra dag heeft dan het karakter van een conventionele verlofdag.

Benieuwd of jouw sector deze extralegale feestdag toekent? Neem dan zeker een kijkje op: Lex4You - paritaire-comités.

Opgelet: de federale regering wil het Vlaamse, Waalse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest de mogelijkheid geven om van de regionale feestdag een bijkomende wettelijke betaalde feestdag te maken. Naast de tien betaalde wettelijke feestdagen die er nu al zijn, krijgen alle werknemers er dus mogelijk een elfde feestdag bij.
Wij houden je uiteraard verder op de hoogte van deze plannen via Lex4You

De inflatie blijft torenhoog

Ondanks een lichte daling in de maand juli blijft de inflatie nog steeds hoog.

In juli werd de spilindex overschreden. Heel wat lonen uit de non-profitsector kennen in september opnieuw een verhoging van 2%. Maar ook voor de andere sectoren heeft de inflatie een impact.

Raadpleeg regelmatig onze indexprognoses: sectorale indexprognoses

Duaal leren in Vlaanderen - nu ook voor volwassenen

Duaal leren bestaat sinds het schooljaar 2019-2020 als volwaardig traject in het secundair onderwijs. In dat systeem kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. Vanaf september 2022 kunnen ook cursisten van het volwassenenonderwijs een duale opleiding volgen in het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO).
Voor bijkomende info kan je hier terecht : duaal-leren-in-volwassenenonderwijs

Bedrijfswagen
Hoge inflatie
Studenten
Opleiding & stage