Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat beweegt er in januari 2024 op HR-vlak?

In januari is de natuur in rust. De bomen en struiken zijn kaal, en de planten zijn inactief. De dieren bereiden zich voor op de winter. Sommige dieren gaan in winterslaap, andere dieren krijgen een dikke vacht of huid. Maar wat beweegt er allemaal in januari op sociaal-juridisch vlak?

28 december 2023

Flitscontroles in de bouwsector

In de maand januari 2024 worden er flitscontroles gehouden door de inspectiediensten in de bouwsector (PC 124), waaronder de elektrotechnische en de metaal- en technologiesector.

Lees meer: ‘Flitscontroles-in-de-bouwsector’

Aanvullende pensioenen voor de bedienden uit de bouwsector

Op 1 januari 2023 werd in het PC 200 een sectoraal aanvullend pensioenplan ingevoerd voor de bedienden actief in de bouwsector het “Sectoraal Aanvullend Pensioenplan (SAP) Bouwbedienden”.

Vanaf 1 januari 2024 zullen deze bijdragen ook effectief worden geïnd. Gedurende 2024 zal de bijdrage bijgevolg uitzonderlijk 2,6% zijn i.p.v. 1,30% (nl. de bijdragen voor 2023 en voor 2024). 

Lees meer: "Aanvullend-pensioen-voor-de-bedienden-uit-de-bouwsector"

Verhoging van het mobiliteitsbudget

Vanaf 1 januari 2024 wordt het mobiliteitsbudget jaarlijks geïndexeerd op basis van de gezondheidsindex. Dit betekent dat het minimumbedrag van €3.000 en het maximumbedrag van €16.000 elk jaar zullen stijgen.

Lees meer: ‘Bedrag-mobiliteitsbudget-binnenkort-geïndexeerd’

Maandag 1 januari is een feestdag, wat met de opzegtermijn?

Maandag 1 januari is de eerste dag van het nieuwe jaar en ook een wettelijke feestdag. Kan een opzegtermijn starten op een feestdag?
De opzegtermijn vangt steeds aan de maandag volgend op de dag waarop de opzegbrief geacht wordt ontvangen te zijn. Het speelt hierbij geen rol of deze maandag een feestdag is.

Lees meer : ‘Wanneer-kan-de-opzegtermijn-aanvangen’

Op maandag 1 januari zijn de banken gesloten

Elk jaar sluiten de banken een aantal dagen. Je kan dan geen bankverrichtingen doen. Er zijn op die data dus ook geen elektronische betalingen van de lonen mogelijk. Gelieve hiermee rekening te houden bij het doorsturen van de prestaties.

Lees meer: 'Wanneer zijn de banken gesloten in 2024?'

Heel wat lonen worden geïndexeerd

Behoor jij tot een sector waar de lonen één keer per jaar worden geïndexeerd in januari? Dan zie je de lonen van jouw werknemers met meer dan 10% stijgen.

Bekijk de indexering voor jouw sector in onze Indexlist

Fiscaal nieuws
Flitscontroles
Hoge inflatie