Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Vruchtbaarheidsbehandelingen of medisch begeleide voortplanting : je werknemers zijn binnenkort beschermd tegen ontslag en tegen discriminatie

Als werkgever kan je te maken krijgen met een werknemer die afwezig is van het werk om onvruchtbaarheid te diagnosticeren of een vruchtbaarheidsbehandeling of een programma voor medisch begeleide voortplanting te volgen. Heel binnenkort zijn je werknemers die een dergelijke behandeling volgen beschermd tegen ontslag en discriminatie.

20 februari 2024

Wat houdt deze bescherming precies in?  

Vruchtbaarheidsbehandelingen en programma's voor medisch begeleide voortplanting zijn soms zwaar en vergen veel tijd. Je werknemer moet meerdere onderzoeken ondergaan en regelmatig van het werk afwezig zijn (raadpleging van specialisten, geneeskundige onderzoeken, behandelingen enz.). Deze afwezigheden kunnen gevolgen hebben voor de organisatie van het werk in je onderneming. Daarom wordt er een nieuwe tweeledige bescherming ingevoerd om je werknemer te beschermen.

Bescherming tegen ontslag

Je werknemers die een vruchtbaarheidsbehandeling of een programma voor medisch begeleide voortplanting volgen, zijn beschermd tegen ontslag. Als werkgever kan je ze alleen ontslaan om redenen die niets te maken hebben met hun afwezigheid vanwege een vruchtbaarheidsbehandeling. Bovendien ligt de bewijslast bij jou.

Bescherming tegen discriminatie

Je werknemer is ook beschermd tegen discriminatie. Een vruchtbaarheidsbehandeling of een programma voor medisch begeleide voortplanting en de daaraan gerelateerde afwezigheden mogen dus geen nadelige gevolgen hebben voor je werknemer. Concreet betekent dit dat je werknemer na afloop van deze behandeling:

  • Moet terugkeren naar dezelfde functie of, als dit niet mogelijk is, een gelijkwaardige of vergelijkbare functie moet krijgen
  • Recht moet hebben op elke verbetering in de arbeidsvoorwaarden waarop hij tijdens zijn afwezigheid recht op zou hebben gehad
  • Recht moet hebben op alle verworven rechten of rechten in wording tijdens zijn afwezigheid

Wat betekent dit voor je werknemer?

Het wetsvoorstel voorzag aanvankelijk in een recht op afwezigheid met behoud van loon voor je werknemer. Uiteindelijk zal dit niet het geval zijn. Hierdoor ben je vrij om de afwezigheid van je werknemer op verschillende manieren te regelen. Bijvoorbeeld: 

  • Betaalde vakantie
  • Gerechtvaardigde afwezigheid zonder behoud van loon
  • Tijdelijke aanpassing van de arbeidsregeling

Om in aanmerking te komen voor ontslagbescherming moet je werknemer je bovendien inlichten over zijn afwezigheid. Hij moet je een medisch attest bezorgen waaruit blijkt dat hij naar medische onderzoeken en behandelingen in verband met onvruchtbaarheid moet gaan of een programma voor medisch begeleide voortplanting moet volgen.

Hoe lang duurt de bescherming?

De bescherming van je werknemer loopt tijdens een periode die begint op het moment dat je wordt ingelicht door een medisch attest en eindigt aan het einde van een periode van twee maanden na deze kennisgeving.

Voorbeeld

Je werknemer volgt een behandelingscyclus van twee maanden. Hij stuurt je voor elke nieuwe maandelijkse cyclus een medisch attest.

Attest 1: kennisgeving op 1 maart 2024 dus bescherming tot 30 april 2024

Attest 2: kennisgeving op 1 april 2024 dus bescherming tot 31 mei 2024

In totaal is je werknemer 3 maanden beschermd.
 

Wat zijn de sancties bij onrechtmatig ontslag?

Bij onrechtmatig ontslag (geen voldoende reden of redenen die verband houden met afwezigheid wegens een vruchtbaarheidsbehandeling of bij het volgen van een programma voor medisch begeleide voortplanting ) ben je een forfaitaire vergoeding verschuldigd. Deze vergoeding is gelijk aan zes maanden brutoloon, naast de vergoeding wegens beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Deze forfaitaire vergoeding van zes maanden brutoloon is ook verschuldigd bij overtreding van het discriminatieverbod.

Het wetsvoorstel legt geen verbod tot cumulatie van deze vergoedingen op. Je werknemer zou dus de vergoeding bij discriminatie en de ontslagbeschermingsvergoeding kunnen cumuleren. Bovendien zou je werknemer ook een van deze vergoedingen kunnen cumuleren met andere beschermingsvergoedingen. Let dus goed op als je je werknemer ontslaat.

Inwerkingtreding

Het wetsvoorstel is goedgekeurd door de Kamer.
 De nieuwe maatregelen treden in werking tien dagen na publicatie van de wet in het Belgisch Staatsblad. Het wetsvoorstel zal echter opnieuw aan het Parlement moeten worden voorgelegd. Een amendement wil namelijk niet alleen verwijzen naar vruchtbaarheidsbehandelingen, maar ook naar medisch begeleide voortplanting. Zo zouden alle situaties worden gedekt waarin een werknemer gebruik maakt van medisch begeleide voortplanting. We houden je op de hoogte op Lex4You.

Wat doet Securex voor jou?

Wil je meer weten over ontslagbescherming en antidiscriminatieregels? Contacteer je Legal Advisor Securex via het adres myHR@securex.be.

Bron

 

Welzijn op het werk
Ontslag & beëindiging