Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Voer je voorafbetalingen uit vóór 10 april om belastingvermeerdering te vermijden

De eerste vervaldatum voor de voorafbetalingen in 2024 (eerste kwartaal) nadert met rasse schreden. Doe dus tijdig de nodige betalingen. Op die manier vermijd je een grote belastingvermeerdering. Dit jaar stijgt de belastingvermeerdering wegens onvoldoende of niet-voorafbetaling immers tot 9%.

4 april 2024

Voorafbetalingen om belastingvermeerdering te vermijden

De overheid spoort ondernemingen en zelfstandigen aan om de belasting die zij verschuldigd zijn op hun winsten, baten of bezoldigingen tijdens het belastbaar tijdperk vooruit te betalen.

Dergelijke “voorafbetalingen” zijn, net zoals de bedrijfsvoorheffing, een voorschot op de eindbelasting.

Je bent niet verplicht om deze betalingen te doen. Indien je ze niet doet, stel je je echter bloot aan het risico een belastingvermeerdering te moeten betalen op je totale belastbare inkomsten.

Om de ondernemingen aan te sporen om hun belastingen vroeger te betalen, past de fiscus dus een belastingvermeerdering toe in het geval geen of onvoldoende voorafbetalingen worden gedaan.

Uitzondering: beginnende zelfstandigen

Heb je je voor de eerste keer als zelfstandige in hoofdberoep gevestigd in 2022, 2023 of 2024? In dat geval moet je geen vermeerderingen betalen voor het aanslagjaar 2025 als je geen voorafbetalingen doet.

Je kan daarentegen wel een belastingvermindering of bonificatie krijgen wanneer je voorafbetalingen doet.

Verhoging van de belastingvermeerdering wegens onvoldoende voorafbetalingen

Dit jaar is het nog belangrijker om voorafbetalingen te doen, aangezien het tarief van de belastingvermeerdering wegens onvoldoende of niet-voorafbetaling stijgt naar 9% van de totale verschuldigde belastingen. De berekeningsbasis zal dus vermenigvuldigd worden met dit tarief.

Dit vertegenwoordigt een sterke stijging vergeleken met vorig jaar. In 2023 (belastingjaar 2024) bedroeg dit tarief namelijk 6,75% voor zelfstandigen in een vennootschap en 4,5% voor zelfstandige natuurlijke personen.

Het vermeerderingstarief voor onvoldoende voorafbetaling is verdubbeld tussen 2023 en 2024 voor natuurlijke personen.

Deze sterke stijging kan worden verklaard door de verhoging van de rentevoeten door de Europese Centrale Bank.

Wanneer moeten de voorafbetalingen gedaan worden?

Uiterste data en neutralisatie van de belastingvermeerdering

Door tijdige en voldoende voorafbetalingen te doen, kan je de belastingvermeerdering van 9% neutraliseren. De eerste deadline voor de voorafbetalingen van 2024 (eerste kwartaal) is 10 april 2024.

Bovendien neemt de neutralisatie van de belastingvermeerdering mettertijd af. Dit betekent dat hoe vroeger je een voorafbetaling doet, hoe hoger het percentage is van de toegepaste vermindering.

Hoe vroeger de voorafbetaling, hoe hoger de neutralisatie van de belastingvermeerdering.

Voor 2024 (belastingjaar 2025) wordt de vermindering van de belastingvermeerdering vastgelegd als volgt:

Uiterste data voor de voorafbetalingen

Vermindering van de belastingvermeerdering

1e kwartaal:  10 april 2024

12%

2e kwartaal:  10 juli 2024

10%

3e kwartaal: 10 oktober 2024

8%

4e kwartaal: 20 december 2024

6%

De uiterste datums en tarieven in bovenstaande tabel zijn van toepassing voor de vennootschappen waarvoor het boekjaar gelijkloopt met het kalenderjaar. Met andere woorden, het boekjaar moet begonnen zijn op 1 januari 2024.

Stel de betaling niet uit tot de uiterste datum!

Let op! Dit zijn de uiterste data waarop jouw betaling moet toekomen op de rekening van de Dienst Voorafbetalingen. Aangezien er altijd een paar werkdagen kunnen verlopen tussen jouw betalingsopdracht en de effectieve ontvangst van de betaling op deze rekening, wacht je beter niet tot de laatste dag om de betaling te verrichten.

Betalingen die ná de vervaldag bij de dienst voorafbetalingen toekomen, worden automatisch voor het volgende kwartaal weerhouden.

Wat is het bedrag van jouw voorafbetalingen?

In veel gevallen baseert de boekhouder zich op de verwachte resultaten voor het komende boekjaar om een schatting te maken van de bedragen van de voorafbetalingen die je worden aangeraden.

Hoe praktisch tewerk gaan? 

Het makkelijkste is om jouw voorafbetalingen online te doen via MyMinfin. Zo betaal je automatisch op het juiste rekeningnummer en met de juiste gestructureerde mededeling. Het enige wat je moet doen, is het bedrag dat je wil storten invullen en op “online betalen” klikken.

Andere betaalmethodes (via overschrijving of betaling door een derde , bv. een bank, zijn ook nog steeds toegestaan.

Bron:

 

 

Fiscaal nieuws