Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Vanaf februari 2025 stijgt de tussenkomst voor woon-werkverkeer met het openbaar vervoer en in sommige sectoren ook voor privé-vervoer

Vanaf 1 februari 2025 wijzigen de NMBS, MIVB en TEC hun tarieven. De prijs van de treinabonnementen stijgt met 3,03%. De tabel met de verplichte tussenkomst in de kosten van het openbaar vervoer voor woon-werkverkeer wordt ook aangepast. Wat betekent dit voor jou?

Openbaar vervoer

De tussenkomst in de kosten voor het woon-werkverkeer met de trein of ander openbaar vervoer wordt geregeld door cao 19/9 van de Nationale Arbeidsraad. Deze voorziet een minimumtussenkomst. De sectoren of jij als werkgever kunnen uiteraard meer terugbetalen.

De tabel die geldt als minimale tussenkomst wordt sinds dit jaar automatisch geïndexeerd wanneer de prijzen van de NMBS stijgen:

  • De prijzen van de treinkaarten stijgen met 3,03%
  • Het eerste procent van deze 3,03 %wordt automatisch meegenomen.
  • De rest (2,03%) slechts voor de helft.
  • Dit betekent dus een stijging van 2,015% vanaf 1 februari 2025.

Werknemers die met het openbaar vervoer naar het werk reizen, hebben vanaf februari 2025 recht op een hogere tussenkomst.

Volgende situaties zijn mogelijk:

De sector voorziet in de minimale tussenkomst

De sector verwijst voor de tussenkomst in de kosten van het openbaar vervoer naar cao 19/9 van de Nationale Arbeidsraad. De tussenkomst stijgt met 2,015%. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de PC’s 100, 201, 111 en 209. 

De sector voorziet een eigen tussenkomst, gebaseerd op de prijzen van de NMBS

Deze tussenkomst moet minstens het niveau van cao 19/9 van de Nationale Arbeidsraad halen.  De horecasector (PC 302) heeft een eigen tabel, maar deze ligt onder het niveau van cao 19/9 en mag daarom niet worden toegepast.

De sector kan een bepaald percentage opleggen van de prijzen van de treinkaarten. Omdat de prijzen van de treinkaarten nu stijgen, stijgen ook deze sectorale tussenkomsten. Dit is bijvoorbeeld het geval voor PC 200 (80%).

De sector kan een derdebetalersregeling verplichten. In dat geval sluit je een overeenkomst af met de NMBS en krijgt je werknemer een abonnement aan het loket zonder de kost te moeten voorschieten. Je betaalt als werkgever 80% van de prijs van het abonnement aan de NMBS en de overheid komt voor de overige 20% tussen. De derdebetalersregelingen worden door de tariefstijging duurder vanaf februari 2025. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de PC’s 119, 307, 330 en 331.

Onze tip

Voorziet je sector een terugbetaling aan 100% van de prijs van de treinkaart? Dan kan je beter een derdebetalersregeling aangaan met de NMBS, zelfs al is dit niet verplicht. Je betaalt dan slechts 80% van de kost van het abonnement. Dit is bijvoorbeeld het geval voor PC’s 226, 149.010, 149.040 en 121.

Wat het ander openbaar vervoer betreft

De hoogte van de tussenkomst in de kosten voor het woon-verkeer met de tram, bus, metro of waterbus verschilt naargelang de werknemer een vast tarief voor een ticket betaalt, of een tarief dat gebaseerd is op de afgelegde afstand.

  • Vaste prijs: je werknemer heeft recht op een terugbetaling van 71,8% van de werkelijke vervoerprijs, maar dat recht is beperkt tot de tussenkomst in het treinvervoer voor een afstand van 7 kilometer (enkel);
  • Prijs in verhouding tot de afstand: je werknemer heeft recht op dezelfde terugbetaling als voor het treinvervoer, maar gelimiteerd tot 75% van de werkelijke vervoerprijs.

De prijzen van de MIVB en TEC worden aangepast in februari 2025. De tarieven van De Lijn blijven wat ze zijn.

Bij het systeem ‘vaste prijs’ stijgt de tussenkomst voor de MIVB- en TEC-vervoerbewijzen. Zelfs voor De Lijn kan er een invloed zijn omdat de limiet opgetrokken wordt.

Bij het systeem ‘prijs in verhouding tot de afstand’ is de impact in februari dezelfde als voor de treinabonnementen.

Je sector kan, ook bij deze openbaarvervoermiddelen, een andere vorm van tussenkomst voorzien, op voorwaarde dat deze voordeliger is.

Privé-vervoer

Er bestaat geen algemene verplichting om tussen de komen in de kosten die de werkgever maakt voor woon-werkverkeer met een privévervoermiddel. Deze verplichting kan wel vastgelegd worden in een sectorale cao of op ondernemingsvlak.

De sectoren die een tussenkomst voorzien uitgedrukt in een percentage van de tarieven van de treinkaarten, zien hun tussenkomsten stijgen in februari 2025. Het gaat hier om de meerderheid van de sectoren.

Sommige sectoren baseren zich nog op de tussenkomst in de vervoerskosten van het openbaar vervoer van 2009. Deze tussenkomsten wijzigen niet. Het gaat hier uitsluitend om non-profitsectoren (vb. PC 330, 331 en 332).

Fiets

Voor de werknemers die met de fiets naar het werk komen zijn in januari mogelijks verhogingen van de fietsvergoeding toegepast, afhankelijk van je sectorale of ondernemingsafspraken.

Lees meer: Fietsvergoeding 2025: alles wat je moet weten

Wat doet Securex voor jou ?

Wij passen automatisch de juiste tussenkomsten toe, voor zover wij alle nodige gegevens van jouw werknemers hebben (afstand woon-werk en vervoersmiddel).  

Wil je weten welke bepalingen in jouw sector van toepassing zijn? Neem dan een kijkje op Lex4You onder Paritaire comités > Selecteer jouw paritair comité > Vervoerskosten. 

Wij herinneren er je ook aan dat ook tijdelijke werknemers recht hebben op een tussenkomst voor hun woon-werkverkeer (extra’s, gelegenheidswerknemers, flexi’s, dagcontracten...).  

Onze tip

Zorg dat je voor al je werknemers het juiste vervoermiddel en de afstand woonplaats-arbeidsplaats hebt ingevuld in Officient of HRAccent. Je krijgt in de loop van de komende weken alvast een geheugensteuntje in jouw tool om dit niet te vergeten.

Werk je niet met onze tools, dan is het belangrijk dat je regelmatig controleert of de afstand woon-werk en het gebruikte vervoermiddel van je werknemers up-to-date zijn.