Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Telewerk en EK voetbal: onze tactische tips

Op 14 juni begint het EK voetbal en supporteren we natuurlijk voor onze Rode Duivels. Ongetwijfeld zal er op heel wat werkvloeren zwart-geel-rode supporterskledij opduiken, of een toepasselijke achtergrond tijdens het videobellen. Maar werknemers die hun werkuren gebruiken om wedstrijden te bekijken, dat wil je misschien liever tackelen.

3 juni 2024

Voetbal kijken tijdens de werkuren, mag dat?

De eerste wedstrijd van ons nationaal elftal vindt plaats op maandag 17 juni om 18u. Els en enkele collega’s willen die match graag volgen, maar moeten die dag normaalgezien ook werken tot 20 uur.

Els en haar collega’s doen twee dagen per week aan structureel telewerk. Dat telewerk verandert op zich niets aan de geldende arbeidsduur en uurroosters in hun onderneming. Bijgevolg moeten telewerkers hun werk nog steeds organiseren binnen die afgesproken werktijden. Maar vanop afstand is het voor de werkgever moeilijk te controleren of medewerkers aan telewerk doen of eerder aan 'televisiewerk'…

Twee voorbeeldclausules

Het EK vindt maar om de vier jaar plaats en Jan, de werkgever van Els en co, heeft wel begrip voor die situatie. Hij wil zijn medewerkers een stuk tegemoetkomen, mits enkele welomlijnde spelregels.

Ter inspiratie geven we twee mogelijke opties, telkens met een voorbeeldclausule. Je kan de clausule aanpassen aan de noden van jouw onderneming en toevoegen aan jouw telewerkpolicy (zie verder).

Optie 1. Bereikbaar blijven en uren inhalen

Een eerste optie is om toe te laten dat werknemers niet werken tijdens de duur van de wedstrijd (en eventuele verlengingen), op voorwaarde dat ze bereikbaar blijven en de niet-gewerkte tijd inhalen op dezelfde dag. Aangezien bij telewerk de arbeidsduur flexibeler kan worden ingevuld, moet je de uurroosters niet wijzigen.

Voorbeeldclausule 1

Als je tijdens bijzondere sportmomenten zoals eindrondes van een WK of EK, Olympische Spelen, … jouw telewerk wil onderbreken om bepaalde wedstrijden of competities te volgen, dan kan dit in bepaalde gevallen. Je doet dit steeds in overleg met je leidinggevende. Tijdens de wedstrijd of competitie blijf je bereikbaar voor dringende gevallen en je haalt de niet-gewerkte tijd dezelfde dag in.

Optie 2. Halve dag vakantie

Een tweede optie is om voetballiefhebbers toe te laten om de wedstrijden te volgen, op voorwaarde dat zij hiervoor een halve dag verlof opnemen.

Voorbeeldclausule 2

Het is niet toegelaten om je telewerk te onderbreken om sportwedstrijden te volgen. Je kan wel vakantie aanvragen als je dat zou wensen. Die vakantie-aanvraag moet op de gebruikelijke manier ingediend en goedgekeurd worden.

Wat met andere sportevenementen?

Nu telewerk in veel ondernemingen ingeburgerd is, zal de vraag regelmatig terugkomen naar aanleiding van andere voetbal-, wieler- of tenniskampioenschappen.

Ongeacht hoe je hier als werkgever tegenover staat, je legt best enkele spelregels vast in een telewerkpolicy. Zo’n policy geeft jou en je werknemers zekerheid over de afspraken rond telewerk in je onderneming.

Met een van onze pakketten telewerk beschik je over een telewerkpolicy die je kan aanpassen volgens de noden van jouw onderneming. Je kan er bijvoorbeeld bovenstaande voorbeeldclausules in opnemen. Zit je daarbij nog met een vraag of twijfel? Dan helpt jouw Securex Legal Advisor of Consultant je graag verder!

Telewerk