Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Ramadan op het werk: zet in op welzijn op het werk

De ramadan is afgelopen 10 maart van start gegaan en zal eindigen op 09 april bij zonsondergang. Dit betekent dat het mogelijk is dat een aantal van je werknemers tijdens deze periode zal vasten. Welke stappen kan je als werkgever ondernemen?

11 maart 2024

Een privébeslissing

De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Omdat deze kalender een maankalender is, verandert de startdatum van de Ramadan elk jaar. Deze periode wordt gekenmerkt door het vasten van zonsopgang tot zonsondergang, er wordt dus niet gegeten of gedronken.

Er is een vrijstelling van het vasten voor personen met een zwakkere gezondheid, zoals bv. chronisch zieken, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, en ouderen.

De keuze om aan de ramadan deel te nemen valt binnen de privésfeer, dus als werkgever hoef je, wettelijk gezien, geen specifieke maatregelen te nemen. Werknemers kunnen ook geen aanpassingen eisen.

Wij raden je echter wel aan om hier rekening mee te houden. Enerzijds om als werkgever respect te tonen voor de overtuigingen van ieder individu, maar ook omdat dit gevolgen kan hebben voor de concentratie, alertheid en dus voor de veiligheid op het werk.

Communiceer

Ga met je werknemers in gesprek om na te gaan wie aan de ramadan deelneemt. Bespreek de implicaties van de ramadan voor de veiligheid op het werk. Leg uit welke maatregelen je overweegt en ga in overleg met de werknemers die vasten, maar ook met de andere werknemers. Zo voorkom je mogelijke frustraties en misverstanden.

Stel aanpassingen voor

Plan zware taken bij voorkeur in de ochtend en herverdeel de taken in overleg met het hele team.

Je kan er ook op toezien dat werknemers die vasten in teams werken met werknemers die niet vasten.

Denk na over de taken waarbij een onoplettendheid gevolgen kan hebben, zoals een veiligheids- of waakzaamheidsfunctie.

Tot slot zou telewerk een interessante optie kunnen zijn om het werk te organiseren, indien de functie van je werknemer dat toelaat. Zorg er echter voor dat je al je werknemers gelijk behandelt. Heb je nog geen telewerkbeleid in je bedrijf ingevoerd? Neem contact op met onze specialisten op consultinglegal@securex.be. Je kan ook pakketten met documenten rond structureel telewerk terugvinden op Lex4You.

In het algemeen zal je arbeidsarts je kunnen adviseren over de te nemen maatregelen.

Pas werktijden of pauzes aan

Er kan meer flexibiliteit aangeboden worden bij de organisatie van werktijden, rusttijden, ploegendiensten:

  • Vroeger beginnen
  • Kortere lunchpauzes, zodat je werknemer eerder naar huis kan terugkeren
  • De hele dag door korte pauzes toestaan
  •  ...

Dit is vooral belangrijk wanneer de ramadan plaatsvindt in de zomer, wanneer de dagen het langst zijn.