Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Oekraïense vluchtelingen opvangen heeft geen impact op uitkeringen van uw werknemers

Veel Belgen vangen bij hen thuis Oekraïners op die de oorlog ontvluchten. Sommige werknemers of werklozen wonen nu dus met meer personen onder hetzelfde dak. Een gewijzigde gezinssituatie heeft normaal gezien een impact op de uitkeringen voor het tijdskrediet, de loopbaanonderbreking of de werkloosheid.

24 maart 2022

Die impact is er echter niet als uw werknemers Oekraïense vluchtelingen opvangen. En dat tot 28 februari 2023.

Opvang heeft geen impact op de gezinstoestand

Als uw werknemers Oekraïense vluchtelingen opvangen, heeft dat geen invloed op hun gezinstoestand. Het bedrag van de uitkeringen van uw werknemers zal dus hetzelfde blijven, ook al wonen er Oekraïense vluchtelingen op hetzelfde adres. Dat geldt ook voor de uitkering van werklozen die Oekraïense vluchtelingen opvangen.

Als uw werknemers nu al onderbrekingsuitkeringen ontvangen voor een lopend tijdskrediet of loopbaanonderbreking, dan wijzigt dat bedrag ook niet.

Aanvraag indienen bij de RVA

Om de gezinstoestand niet te laten wijzigen als uw werknemers Oekraïners opvangen, moeten ze de RVA informeren dat de bijkomende personen onder hetzelfde dak Oekraïense vluchtelingen zijn.

De RVA zal daarvoor binnenkort een aanvraagformulier ter beschikkingstellen op de website. Uw werknemers moeten dat formulier invullen en aan de RVA bezorgen. Zodra de RVA dit formulier ontvangen heeft, zal er geen rekening gehouden worden met de gewijzigde gezinstoestand.

Werklozen moeten dit formulier indienen bij hun uitbetalingsinstelling.

Werklozen en het vrijwilligerswerk

Personen die volledig of tijdelijk werkloos zijn, moeten dat vrijwilligerswerk normaal gezien aan de RVA melden. Die verplichting geldt niet tot 28 februari 2023 als het vrijwilligerswerk wordt verricht om hulp te bieden aan Oekraïne.

Dat geldt dus ook voor uw werknemers die tijdelijk werkloos zijn.

Bron

Oorlog in Oekraïne en energiecrisis