Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Nieuwe referteperiode voor berekening drempels klokkenluiders

Werkgevers met minstens 50 werknemers moeten sinds december 2023 een intern meldkanaal voor klokkenluiders hebben. Om die drempel van 50 werknemers te berekenen, moet er rekening gehouden worden met de rekenregels van de sociale verkiezingen. De wetgeving werd enigszins aangepast om het aantal werknemers vanaf 2025 jaarlijks te berekenen.

26 april 2024

Wat wijzigt er niet aan de berekening van de drempel om het aantal werknemers vast te stellen?

Aan de manier waarop het aantal werknemers berekend moet worden wijzigt niets. Je moet dus nog steeds op basis van de regels voor de berekening van de drempels bij de sociale verkiezingen nagaan of je een intern meldkanaal moet oprichten.

Heb je op basis van die berekeningswijze gemiddeld minstens 50 werknemers? Dan moet je een intern meldkanaal voor klokkenluiders oprichten.

 Wat wijzigt er dan wel?

Wat er wel wijzigt is de referteperiode om het aantal werknemers te berekenen. Sociale verkiezingen worden immers maar om de vier jaar georganiseerd. Dat betekent dat het gemiddelde aantal werknemers om al dan niet een intern meldkanaal op te richten ook maar één keer om de vier jaar berekend moest worden.

Dat is evenwel niet de bedoeling van de regelgeving over de klokkenluiders. De wetgever wilde dat werkgevers die op een bepaald moment gemiddeld minstens 50 werknemers hebben, zo snel mogelijk een intern meldkanaal oprichten.

Daarom werd de referteperiode gewijzigd. Vanaf 2025 moet je als werkgever elk jaar op 1 januari nagaan of je in het voorgaande kalenderjaar al dan niet minstens gemiddeld 50 werknemers tewerkstelde. De berekening van dat aantal werknemers doe je op basis van de regels die ook voor de sociale verkiezingen gebruikt worden.

Had je op basis van die regels in de periode van 1 januari tot 31 december 2024 gemiddeld minstens 50 werknemers? Dan moet je in 2025 zo snel mogelijk een intern meldkanaal oprichten.

Wat doet Securex voor jou ?

Heb je vragen over het invoeren van een intern meldkanaal? Contacteer dan onze collega’s van consulting via consultinglegal@securex.be.

Bron

Klokkenluidersrichtlijn