Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Kilometervergoeding: nieuw bedrag sinds 1 april 2023

Doen jouw werknemers beroepsmatige verplaatsingen met hun eigen wagen, moto of bromfiets? Dan kan je hun kosten compenseren met een kilometervergoeding. Sinds 1 april 2023 is een nieuw bedrag van toepassing.

3 april 2023

Om sneller in te spelen op de fluctuaties van de brandstofprijzen wordt de kilometervergoeding voor dienstreizen sinds 1 oktober 2022 op kwartaalbasis geïndexeerd, in plaats van éénmaal per jaar. 

Nieuw bedrag vanaf 1 april 2023

Voor de periode van 1 april 2023 tot en met 30 juni 2023 bedraagt het maximum vrijgeld bedrag van de kilometervergoeding 0,4246 euro per kilometer (bedrag onder voorbehoud van bevestiging door de FOD Financiën). 

Door de daling van de brandstofprijzen is het bedrag dat geldt vanaf april 2023 lager dan het  maximumbedrag van 0,4259 euro per kilometer, dat van toepassing was tussen 1 januari 2023 en 31 maart 2023.

Voor zover je niet meer betaalt dan het nieuwe maximumbedrag, wordt de kilometervergoeding beschouwd als een kost eigen aan de werkgever. Ze is dan vrij van RSZ en bedrijfsvoorheffing.

Verplichte tussenkomst in jouw sector?

In bepaalde sectoren geldt een verplichte terugbetaling van beroepsmatige verplaatsingen met een privévoertuig. Sommigen volgen de kwartaalaanpassingen, anderen houden het op een jaarlijkse aanpassing.

Als jouw sector een tussenkomst verplicht, vind je het bedrag terug onder Paritaire comités > Jouw nummer van paritair comité >  Vervoerskosten > Bedragen van de vervoerskosten > Professionele dienstverplaatsingen.

Vind je daar niets terug? Dan is er in jouw sector geen verplichting om tussen te komen.

Fiscaal nieuws