Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Hoeveel moet een betaald sportbeoefenaar verdienen?

Een werknemer die aan bepaalde voorwaarden voldoet, wordt als betaald sportbeoefenaar beschouwd. Eén van die voorwaarden is dat de sportbeoefenaar meer moet verdienen dan een bepaald jaarlijks minimumbedrag. Dat bedrag wordt jaarlijks op 1 juli geïndexeerd.

11 juni 2024

Wie is betaald sportbeoefenaar?

Om als betaalde sportbeoefenaar beschouwd te worden, moet een sportbeoefenaar aan twee voorwaarden voldoen.

Sportbeoefenaars moeten ten eerste de verplichting aangaan zich voor te bereiden op of deel te nemen aan een sportcompetitie of -exhibitie onder het gezag van een andere persoon.

Daarnaast moeten zij een jaarlijks minimumloon ontvangen. Het bedrag hiervan wordt elk jaar op 1 juli aangepast.

Dat bedrag omvat alle bedragen waarop de sportbeoefenaar recht heeft: het vaste maandloon, maar ook de variabele elementen, zoals matchpremies, voordelen in natura, verplaatsingspremies, winstpremies,... evenals de terugbetaling van kosten.

Betaalde sportbeoefenaars vallen onder het paritair comité 223 en zijn onderworpen aan de Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars.

Deze wet is ook van toepassing op voetbaltrainers, voetbalscheidsrechters evenals op trainers in het basketbal, het volleybal en het wielrennen op voorwaarde dat het loon van deze personen het voornoemd minimumbedrag bereikt.

Het bedrag op 1 juli 2024

Het jaarbedrag blijft het tweede jaar op rij onveranderd 11.040 euro en is geldig van 1 juli 2024 tot 30 juni 2025.

Bron

Arbeidsovereenkomst
Algemene regels rond verlonen