Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Het totale loonpakket is meer dan het brutoloon alleen

De inflatie steeg in mei van 8,31% naar 8,97%, het hoogste niveau sinds augustus 1982. Wanneer het winkelkarretje duurder wordt, indexeren in België automatisch ook de lonen. Het loon is echter meer dan het maandelijkse brutoloon. Hebben jouw werknemers zicht op hun totale loonpakket en dus op hun totale koopkracht?

27 juni 2022

In België wordt de koopkracht op peil gehouden door de automatische loonindexering. Wanneer het leven duurder wordt, stijgen de lonen. De koopkracht van werknemers wordt echter ook meebepaald door het totale loonpakket. Werknemers zijn er zich niet altijd bewust van dat het totale loonpakket bestaat uit meer dan alleen het maandelijkse brutoloon.

Vaak weten werknemers niet wat ze precies verdienen en hoe hun loonpakket samengesteld of geëvolueerd is. Door hen een klare kijk te geven op hun totale loonpakket, kan je al heel wat misverstanden de wereld uit helpen.

Het voorbeeld van Tessa

Tessa werkt sinds 1 januari 2020 als boekhoudkundige bediende bij de “NV Ctrl Alt Delete”, een klein IT-bedrijf. Het startloon van Tessa bedroeg 1971,25 euro op 1 januari 2020 (barema van PC 200 voor categorie C met 3 jaar ervaring).

Evolutie van het loon van Tessa

Tessa's brutoloon nam op twee jaar tijd toe met 235 euro.

Datum

Brutoloon

Extra’s

Situatie

1 januari 2020

1971,25 euro

  • Fietsvergoeding
    (0,10 euro per kilometer)
  • Jaarpremie van 265,12 euro
  • Ecocheques van 250 euro

Loonschaal 1 – categorie C – 3 jaar ervaring

1 januari 2021

2082,66 euro

  • Fietsvergoeding (0,10 euro per kilometer)
  • Coronapremie van 250 euro
  • Jaarpremie van 267,64 euro
  • Ecocheques van 250 euro

Tessa gaat over naar loonschaal 2 omdat ze langer dan een jaar in dienst is. Bovendien krijgt ze nu het loon voor 4 jaar ervaring.

Op 1 januari worden de lonen ook nog eens geïndexeerd.

1 januari 2022

2206,49 euro

  • Fietsvergoeding (0,20 euro per kilometer vanaf 1 juli)
  • Ecocheques van 250 euro
  • Jaarpremie van 277,22 euro

Tessa’s loon werd geïndexeerd en zij ging over naar loonschaal 2 – categorie C met  5 jaar ervaring.

De extra's tellen ook mee

Fietsvergoeding

Tessa is een groene vogel en komt met de fiets naar het werk. Ze fietst elke dag 40 kilometer (20 km heen en 20 km terug). Dat levert haar in een volledige werkmaand een fietsvergoeding op van 86,60 euro per maand (0,10 euro/km met een maximum van 4 euro per dag).

De sector verdubbelt de fietsvergoeding op 1 juli 2022 (en het dagelijks maximumbedrag). Tessa’s maandelijkse fietsvergoeding stijgt op die manier naar 173,20 euro per maand.

Andere sectorale extra's

In 2021 kreeg Tessa ook nog een coronapremie van 250 euro omdat haar werkgever winst gemaakt had.

Bovendien heeft ze recht op ecocheques ter waarde van 250 euro en een premie die jaarlijks geïndexeerd wordt.

Extra's van de werkgever

Bovenop de extra’s die binnen het PC 200 werden afgesproken kan Tessa’s werkgever zelf ook nog een aantal voordelen voorzien. Denk aan een loonbonus, een telewerkvergoeding, maaltijdcheques, een groepsverzekering, …

Het totale loonpakket die de koopkracht mee bepaalt, omvat dus meer dan alleen het brutoloon. Maak dat zeker zichtbaar voor je medewerkers.

Loonpakket optimaliseren

Uiteraard blijft er ook nog ruimte over om je loonpakket te optimaliseren. Met alternatieve verloning verbeter je niet alleen je loonkost, maar ook de motivatie van je medewerkers. Er zijn heel wat fiscaal interessante opties die je medewerkers zeker ook appreciëren. En wie heeft er op het einde van de maand niet liever een hoger nettobedrag? En zo profileer je je meteen ook als aantrekkelijke werkgever. Minder kosten voor jou, meer motivatie voor je werknemers die ook vaker aan boord blijven. Alleen maar voordelen dus!

Denk bijvoorbeeld aan een cafetariaplan. Interesse? Neem dan zeker contact op met consultinglegal@securex.be.

Hoge inflatie