Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Een wintersportongeval: heeft je werknemer recht op gewaarborgd loon?

Na een lelijke val tijdens diens skivakantie, is je werknemer spijtig genoeg voor enkele weken arbeidsongeschikt. Moet je dan gewaarborgd loon betalen?

22 februari 2024

Het principe

Zowel arbeiders als bedienden die het slachtoffer zijn van een ongeval of ziekte in het privéleven, hebben gedurende een bepaalde periode recht op gewaarborgd loon ten laste van hun werkgever.

De uitzonderingen

Je werknemer heeft echter geen recht op gewaarborgd loon indien die:

  • Een ongeval opgelopen heeft tijdens een sportcompetitie of -manifestatie waarvoor de inrichter toegangsgeld ontvangt en waarvoor de deelnemers in om het even welke vorm een loon ontvangen
  • Arbeidsongeschikt is als gevolg van een zelf begane zware fout. Het begrip zware fout wordt door de arbeidsgerechten zeer strikt geïnterpreteerd

Conclusie

Algemeen kunnen we dus stellen dat je werknemer die na de wintersport arbeidsongeschikt is, recht zal hebben op de betaling van het gewaarborgd loon. Uiteraard moeten de algemene voorwaarden vervuld zijn. Slechts als je kan bewijzen dat de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van één van beide opgesomde uitzonderingssituaties, moet je het gewaarborgd loon niet betalen.

Bron

Ziekte en ongeval