Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Ecocheques: de lijst van producten en diensten wordt op 1 maart aangepast

De lijst van producten en diensten die met ecocheques aangekocht kunnen worden wordt op 1 maart opnieuw aangepast.

14 februari 2023

Aanpassingen vanaf 1 maart 2023

In 2022 heeft de Nationale Arbeidsraad zijn tweejaarlijkse evaluatie verricht van de lijst van producten en diensten die met ecocheques aangekocht kunnen worden. Deze lijst wordt volgende maand aangepast. Volgende wijzigingen zullen plaatsvinden:

  • De verplichting dat tweedehandse elektro het Europees energielabel moet hebben wordt geschrapt. Daardoor zal de lijst voortaan algemeen betrekking hebben op "alle elektro", met inbegrip van "kleine elektro", maar met uitzondering van hybride apparaten, die zowel op elektriciteit als op fossiele brandstoffen kunnen werken.
  • Om rekening te houden met multimodaliteit om de combinatie van trein en fiets te bevorderen, hebben de sociale partners besproken welke faciliteiten betaald kunnen worden met ecocheques. Ze zijn van mening dat (een abonnement voor) een parkeerplaats (met name aan het station), specifiek bedoeld voor een fiets, meehelpt om de zachte mobiliteit en deze multimodale combinatie te bevorderen. De lijst zal dus aangevuld worden om hiermee rekening te houden.
  • Alle producten met het FSC- of PEFC-label zullen met ecocheques aangekocht kunnen worden, gezien hun hoge geloofwaardigheid (van alle soorten materialen, en niet alleen hout en papier, zoals opgenomen staat in de huidige lijst).

De NAR heeft ook een reeks interpretatievragen beantwoord. Tenslotte worden bepaalde lichtbronnen die op 1 maart 2023 geen overgangsbepalingen meer zullen genieten geschrapt.

Je kan het advies van de NAR hier lezen. De nieuwe lijst van producten en diensten vind je in de downloadsectie van deze pagina.

Wat doet Securex voor jou?

Je zoekt informatie over de ecocheques? Raadpleeg ons thema Verlonen > Geschenken en cheques op Lex4You.

Ons sociaal secretariaat stelt ook modellen ter jouw beschikking:

Bronnen

Geschenken en cheques