Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

De nieuwe geïndexeerde fiscale bedragen voor 2024

Als werkgever ben je misschien ongeduldig om de nieuwe geïndexeerde fiscale bedragen voor 2024 te kennen? Hier volgt al een overzicht van de belangrijkste fiscale bedragen uit de HR-praktijk die in 2024 (aanslagjaar 2025) van toepassing zijn.

11 januari 2024

Deze bedragen zijn nog niet officieel. De belastingadministratie moet het bericht over de automatische indexering van de bedragen inzake inkomstenbelasting nog publiceren. Wij brengen je op de hoogte op Lex4You zodra dit bericht is gepubliceerd.

Wat zijn de interessantste bedragen voor human resources management?

Beschrijving Geïndexeerde bedragen
(€ of coëfficiënten)
 
Minimumbedrag van het voordeel van alle aard dat voortvloeit uit de terbeschikkingstelling van een wagen  1 600
Indexeringscoëfficiënt van het voordeel van alle aard dat voortvloeit uit de terbeschikkingstelling van een woning  2,1763
Vrijstelling van de vergoeding van de verplaatsingskosten voor woon-werkverkeer met een ander vervoermiddel dan de fiets, openbaar vervoer of door de werkgever georganiseerd collectief vervoer  490
Maximale vrijgestelde tegemoetkoming van de werkgever voor woon-werkverkeer per fiets  0,35
Maximaal vrijgesteld bedrag voor niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen (loonbonus)  3 496

Minimumbedrag van het VAA wagen 

De terbeschikkingstelling van een bedrijfswagen voor privédoeleinden levert voor de begunstigde een belastbaar voordeel van alle aard (VAA) op. 

Dit voordeel wordt forfaitair geraamd aan de hand van de volgende berekeningsformule:

‘cataloguswaarde × 6/7 × [ 5,5 + (CO2-uitstoot van de wagen - referentie CO2-uitstoot) × 0,1 ] / 100’.

Het aldus verkregen voordeel van alle aard mag echter nooit minder zijn dan 820 euro per jaar (basisbedrag dat elk jaar wordt geïndexeerd). Voor het inkomstenjaar 2024, aanslagjaar 2025, is dit bedrag 1.600 euro per jaar.

Indexeringscoëfficiënt van het VAA woning 

Net als voor het privégebruik van een bedrijfswagen bestaat er een wettelijke formule voor het ramen van de forfaitaire waarde van een kosteloze woning of kosteloos appartement.

De forfaitaire formule wordt jaarlijks geïndexeerd. De forfaitaire waarde van een kosteloze woning of kosteloos appartement wordt berekend met een van deze twee formules: