Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

De inflatie stijgt: welke impact op het loon?

De inflatie steeg in augustus 2022 naar 9,94% en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds maart 1976 (toen bereikte de inflatie 9,96%). De hoge energiekosten zijn uiteraard de boosdoener. Maar wat is de impact van die hoge inflatie voor de loonkost van ondernemingen?

13 september 2022

In België kennen we een verplichte, automatische loonindexering. Dat betekent dat als de prijzen stijgen, de inflatie stijgt en de lonen van werknemers geïndexeerd worden. Op die manier blijft de koopkracht van de gezinnen gevrijwaard.

Door de hoge energiekosten wordt het leven steeds duurder. Dat vertaalde zich het afgelopen jaar in meerdere hoge indexaanpassingen:

  • De metaalsector (PC 111 en 209) kende in juli een indexaanpassing van 8,14%
  • In de chemiesector (PC 116 en 207) werden de lonen in 2022 al drie keer met 2% verhoogd
  • De indexprognose voor het paritair comité 200 bedraagt 10,03% voor januari 2023

De vooruitzichten voor jouw paritair comité vind je in onze Indexprognoses.

Spilindex al 4 maal overschreden

De spilindex werd dit jaar al vier keer overschreden. Bovendien verwacht het Federaal Planbureau dat de spilindex in 2022 nog twee keer zal overschreden worden. 

De flexilonen stijgen mee

Ook de flexilonen zijn gekoppeld aan de spilindex en zijn bijgevolg al vier maal gestegen in 2022. Het flexiloon bedraagt nu 11,35 euro per uur (10,54 euro + 7,67% vakantiegeld, zijnde 0,81 euro).

Lees meer: 'Het flexiloon stijgt opnieuw'

Wat brengt 2023?

Uiteraard wordt er in Europa alles aan gedaan om de stijgende energiekosten onder controle te krijgen. Maar omdat niemand een glazen bol heeft, houd je bij het opmaken van jouw cashflow forecast best rekening met de indexprognoses. Ook het vakantiegeld, de eindejaarspremie, de premies en aanvullende pensioenen worden berekend op het geïndexeerd brutoloon en zullen duurder uitvallen dan eerder werd ingeschat.

Neem contact op met je boekhouder om dit verder te bespreken.

Lees ook: 6 tips voor minder energieverbruik op het werk

De voordelen van Flex@ccount

Dankzij Flex@ccount kan je maandelijks automatisch een provisie aanleggen voor het vakantiegeld en de eindejaarspremies. Ook de tegenboekingen, wanneer er vakantiegeld en eindejaarspremie worden uitbetaald bij uitdiensttreding, kunnen geautomatiseerd worden.

Meer weten? Neem dan  contact op met myhr@securex.be.

Zijn er oplossingen?

Hoewel de index verplicht moet worden toegepast, zijn er wel andere mogelijkheden om jouw loonkosten onder controle te houden. Verloning is meer dan enkel het brutoloon. Heel wat extralegale voordelen vallen buiten de index.

Lees meer: 'Verlaag uw loonkosten met alternatief verlonen'

 

Indexeringen en loonaanpassingen
Hoge inflatie