Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Covid 19 : Nieuwe generieke gids - Het blijven nemen van de passende preventiemaatregelen op het werk

Op 7 maart 2022 is een nieuwe versie van de Generieke Gids in voege getreden. Deze Gids is niet enkel gericht op de COVID-crisis, maar ook bedoeld voor eventuele toekomstige epidemieën en pandemieën.

15 maart 2022

Naar analogie met de coronabarometer, bevat de nieuwe Generieke Gids vooraf afgelijnde pakketten met preventiemaatregelen, maar dan specifiek voor de werkvloer.

Hij is opgebouwd uit 3 fases die kunnen worden geactiveerd op ondernemingsniveau, sectorniveau of overheidsniveau. Deze fases zijn :

  • De waakzaamheidsfase: preventiemaatregelen om een epidemie of pandemie onder controle te houden en uitbraken te voorkomen;
  • De interventiefase: strengere preventiemaatregelen omdat er sprake is van meerdere besmette personen (clusters) en er uitbraken kunnen ontstaan;
  • De kritische fase: de meest strenge preventiemaatregelen om uitbraken onder controle te krijgen en verspreiding van het infectieus agens af te remmen bij sterk verhoogde circulatie van het infectieus agens.

Waakzaamheidsfase vanaf 7 maart

Op dit moment bevinden we dus ons in de waakzaamheidsfase, en dit tot 11 mei.

Dit wil zeggen dat de coronapandemie behoorlijk onder controle is, maar waakzaamheid blijft geboden en ook in fase 1 is het belangrijk om de preventiemaatregelen te blijven volgen.

Deze maatregelen omvatten o.a. : 

  • Zorgen voor voldoende en regelmatige verluchting (CO2-concentratie gewoonlijk lager dan 900 ppm of een minimum ventilatiedebiet van 40 m3 /u per aanwezige persoon, conform codex voor welzijn op het werk)
  • Garanderen van zoveel mogelijk voldoende afstand tussen personen (minstens 1,5 m) of nemen van de nodige materiële maatregelen (zoals schermen)
  • Het dragen van een mondmasker wordt aanbevolen wanneer het onmogelijk is voldoende afstand tussen personen te bewaren
  • Zorgen voor naleving van de hygiëne
  • Online vergaderen waar mogelijk (indien fysiek, bovenstaande regels respecteren)
  • Thuisblijven bij ziektesymptomen

 

Om u te helpen, heeft de externe dienst van Securex alle maatregelen per fase in een praktische tool gebundeld.

Ontdek deze !