Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

Hoe een goede ventilatie op kantoor verzekeren?

Het is bewezen dat ruimtes regelmatig verluchten doeltreffend is om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In bedrijven is zoveel mogelijk verluchten een must om de werknemers te beschermen. Wij leggen uit hoe u dat best doet.

Geplaatst op 19 november 2020

In de strijd tegen het coronavirus is telewerk een manier geworden om de verspreiding van het virus in België te beperken. Voor functies die zich daar niet toe lenen, blijft aanwezigheid op de werkplek echter de norm. In dat geval is een strikte naleving van de voorzorgsmaatregelen zoals regelmatig de handen wassen, een mondmasker dragen en een social distance van 1,5 m aanhouden, absoluut noodzakelijk. Maar daarmee is het gevaar nog niet geweken!

Opgelet voor druppeltjes

Mogelijk volstaan deze voorzorgsmaatregelen niet in een gesloten ruimte zoals een landschapskantoor, een eetzaal, een vergaderzaal of een voertuig. Volgens de virologen – die steeds meer te weten komen over Covid-19 – is ventilatie belangrijk om een gezonde lucht te verzekeren waarin het virus moeilijk kan circuleren. Er werd aangetoond dat het coronavirus zich in de omgevingslucht verspreidt via microscopisch kleine druppeltjes die door de lucht zweven. Deze mini-druppeltjes blijven langer rondzweven in de binnenlucht van een ruimte.

Hun concentratie in gesloten, slecht geventileerde ruimtes of ruimtes die niet regelmatig verlucht worden, kan voldoende hoog zijn om iemand te besmetten die nochtans alle andere voorzorgsmaatregelen respecteert. Dit fenomeen kan aan de basis liggen van clusters.

Daarom is het ook belangrijk om de bezettingsgraad van deze lokalen (of voertuigen) te beperken, om regelmatig pauzes in te lassen waarbij het lokaal/voertuig leeg is, en om luchtcirculatie in een gesloten ruimte te vermijden. 

De lucht verversen

In de strijd tegen het coronavirus op het werk is het dus van belang om een goede luchtcirculatie te verzekeren door regelmatig gesloten ruimtes waar mensen langer dan 15 minuten op hetzelfde moment aanwezig zijn, te verluchten. Niet alle bedrijven of ruimtes beschikken over een doeltreffend ventilatiesysteem. Heeft u wel zo’n verluchtingssysteem, controleer dan of de ventilatie gebeurt met 100% verse buitenlucht. 

Heeft u er geen, dan is de ramen regelmatig openzetten nog altijd de meest efficiënte manier om te verluchten. Het grote voordeel is dat dit systeem niets kost, maar in de winter is het door de koudere buitentemperaturen niet altijd even evident. 

Een handig hulpmiddel

Bij natuurlijke ventilatie is het moeilijk om het luchtverversingsniveau te bepalen en bijgevolg om te weten te komen of uw lokalen correct verlucht worden. Een CO2-melder kan u daarbij helpen. Overschrijdt dit niveau de waarde van 900 ppm (parts per million), dan is de ruimte slecht geventileerd en moeten de ramen geopend worden om te verluchten.

Meer informatie over ventilatie en verwarming in deze coronatijden vindt u via de volgende link

Hygiëne op het werk

Heeft u hulp nodig om een goede hygiëne op het werk te verzekeren en op die manier het welzijn te verbeteren van de werknemers die niet op afstand kunnen werken?

Dit zou je ook kunnen interesseren