Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Jongeren in opleiding - Algemene regels

Vlaamse premie werkplekleren en leerlingenpremie

Twee nieuwe premies zien vanaf 1 september 2023 het daglicht: de premie kwalificerend werkplekleren voor de onderneming en de leerlingenpremie alternerende opleiding.

Laatst bijgewerkt op 24 januari 2024

Werkplekleren

In het kader van het “nieuwe leren” wil Vlaanderen ondernemingen ondersteunen die een kwalitatieve leerplek aanbieden in het kader van een kwalificerende opleiding met een intensieve werplekcomponent.

Werkplekleren is een combinatie van leren op de werkvloer en leren op de schoolbanken die aanvullend zijn en elkaar versterken. Het uiteindelijke doel is zowel bepaalde competenties verwerven alsook een diploma behalen. Het leren op de werkvloer is dus geen verdieping van de kennis die op school werd aangeleerd, maar wel degelijk een aanvullende opleidingsvorm naast de verworven kennis op de schoolbanken.

Premie kwalificerend werkplekleren om ondernemingen te stimuleren

Deze premie stimuleert jou als onderneming om een kwalitatieve leerwerkplek aan te bieden in het kader van een kwalificerende opleiding met een intensieve werkplekcomponent (minstens 50%).

Welke “lerende” komt in aanmerking?

  • De leerling in het secundair onderwijs die een opleiding volgt die naar onderwijskwalificatie van hoogstens niveau 4 leidt. Dit betreft het behalen van een diploma middelbaar onderwijs type aso, tso of kso alsook de eindtermen voor de aanvullende algemene vorming voor het volwassenenonderwijs en één of meer erkende beroepskwalificaties al dan niet aangevuld met één of meer deelkwalificaties.
  • En, wanneer zij een opleiding volgen die tot dezelfde onderwijskwalificatie van hoogstens niveau 4 leidt:
  • Een cursist in het volwassenonderwijs
  • Een student in het hoger onderwijs

Welke opleidingen?

De lerende moet een opleiding volgen die voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • 1° Het is een opleiding waarin opleiding bij een opleidingsverstrekker en opleiding op de werkplek gecombineerd worden. Beide componenten beogen samen de uitvoering van één opleidingsplan en zijn inhoudelijk en organisatorisch op elkaar afgestemd om een erkende onderwijs- of beroepskwalificatie uit de kwalificatiedatabank te behalen.
  • 2° Het is een opleiding van hoogstens niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur. Hierop bestaan twee uitzonderingen waarover je hieronder meer informatie kan lezen.
  • 3° De werkplekcomponent van de opleiding omvat minstens de helft van de totale opleidingstijd. Ook hier zijn er uitzonderingen.

Concreet heeft de Vlaamse Regering bepaald dat volgende opleidingen aan de voorwaarden voldoen:

  • Alle alternerende opleidingen in het secundair onderwijs, zelfs indien de werkplekcomponent niet de helft van de totale opleidingstijd inneemt.
  • De duale opleiding in het volwassenonderwijs en dit tot niveau 5 en ook indien de werkplekcomponent niet de helft van de totale opleidingstijd inneemt. Hier hanteert men dus een dubbele uitzondering op het algemene principe.
  • De opleiding HBO5 Verpleegkunde (uitzondering op de voorwaarde van maximaal niveau 4)

Welke ondernemingen?

Daarnaast moet jouw onderneming (zowel een natuurlijke persoon als een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke rechtspersoon) voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • 1° De vestiging van jouw onderneming waar de werkplekcomponent wordt uitgevoerd, ligt in het Vlaamse Gewest.
  • 2° Jouw onderneming heeft een overeenkomst met de lerende over de werkplekcomponent van een opleiding als hierboven vermeld.
  • 3° De lerende is gedurende minstens vier maanden in een schooljaar op de werkplek. Het vervullen van die verplichting blijkt uit de Dimona- of DmfA-aangifte of, voor de opleiding verpleegkunde, uit een verklaring op eer door de onderneming. Indien de opleiding niet wordt georganiseerd per schooljaar, wordt de termijn van 4 maanden beoordeeld over een periode van 1 jaar die aanvangt op de datum dat de opleiding start.
  • 4° Jouw onderneming wijst binnen de onderneming een mentor aan die de lerende op de werkplek opleidt en begeleidt. De mentor heeft een erkende en specifieke mentoropleiding gevolgd.
  • 5° Jouw onderneming heeft maximaal twee keer een premie kwalificerend werkplekleren of een stagebonus, zoals van kracht op 31 augustus 2023, ontvangen voor de lerende.

Inhoud van de overeenkomst

Er wordt een tripartite overeenkomst tussen de lerende, de onderneming en de onderwijsinstelling gesloten. Deze overeenkomst moet volgende bepalingen bevatten:

  • 1° De datum van de inwerkingtreding, de einddatum en het voorwerp van de overeenkomst
  • 2° De naam en het KBO-nummer van de onderneming en de naam van de persoon die de onderneming vertegenwoordigt
  • 3° De naam en het INSZ-nummer van de mentor in de onderneming (dit geldt niet voor deeltijdse overeenkomsten)
  • 4° De naam en het INSZ-nummer van de lerende
  • 5° De naam van de opleiding; (niet voor deeltijdse overeenkomsten)
  • 6° De naam en het instellingsnummer of KBO-nummer van de opleidingsverstrekker waar de lerende de opleidingscomponent volgt; (niet voor deeltijdse overeenkomsten)
  • 7° In voorkomend geval het bedrag van de vergoeding
  • 8° Het uurrooster, waarin al de volgende elementen worden vermeld:
    • de tijdstippen waarop de lerende de werkplekcomponent volgt
    • de tijdstippen waarop de lerende de opleidingscomponent volgt bij de opleidingsverstrekker
  • 9° De vestigingseenheid van de uitvoering van de werkplekcomponent
  • 10° De verwijzing naar alle wettelijke, reglementerende en conventionele bepalingen, inzonderheid de bepalingen over voorzieningen van sociale zekerheid, de arbeidswetgeving, de welzijnswetgeving en de verzekeringen, die van toepassing zijn op de onderneming
  • 11° De beperkte aansprakelijkheid van de lerende bij schade ten aanzien van de onderneming of derden. (niet voor deeltijdse overeenkomsten)

Tevens maken volgende elementen integraal deel uit van de overeenkomst:

  • 1° Het opleidingsplan, dat is opgesteld door de opleidingsverstrekker in overleg met de onderneming
  • 2° De rechten en plichten van de lerende, de onderneming en de opleidingsverstrekker
  • 3° Het arbeidsreglement

De overeenkomst mag bovendien geen bedingen bevatten die de rechten van de lerende beperken of zijn verplichtingen verzwaren.

Hoeveel bedraagt de premie?

Jouw onderneming voldoet aan de voorwaarden? Je ontvangt na goedkeuring van de aanvraag één keer per schooljaar een premie kwalificerend werkplekleren voor ondernemingen per lerende in een opleiding die beantwoordt aan de voorwaarden.

De premie bedraagt:

  • 600 euro als de lerende geen vergoeding van de onderneming ontvangt
  • 1.000 euro als de lerende een vergoeding van de onderneming ontvangt

Hoe de premie aanvragen?

Voor alternerende opleidingen in het secundair onderwijs en duale opleidingen in het volwassenonderwijs gebeurt de aanvraag door de ondertekening van de overeenkomst door de drie partijen (lerende, onderneming en onderwijsinstelling).

Door de overeenkomst de ondertekenen gaat de onderneming uiteraard akkoord met de inhoud van de overeenkomst, maar ook met de aanvraag van de premie. De registratie van de overeenkomst moet binnen de drie maanden gebeuren na de start van de overeenkomst. De opleidingsverstrekker (school) dient hiervoor te zorgen.

Voor de andere opleidingen (vb. HBO5 Verpleegkunde) vraagt de onderneming de premie aan ten vroegste vier maanden na de start van de overeenkomst, en uiterlijk op 31 juli van het lopende schooljaar via het digitaal loket van het departement WSE.

Leerlingenpremie alternerende opleiding

Deze premie moet leerlingen stimuleren om hun alternerende of duale opleiding in het secundair onderwijs met een intensieve werkplekcomponent succesvol af te ronden.

Welke leerlingen?

De leerling moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • 1° De leerling heeft zijn hoofdverblijfplaats in het Vlaamse Gewest.
  • 2° De leerling heeft een van de overeenkomsten in het kader van een alternerende opleiding, vermeld in het decreet tot regeling van bepaalde aspecten van alternerende opleiding (o. a. OAO of SAO). De leerling moet (onder meer) gemiddeld op jaarbasis minstens 20 uur per week opleiding volgen op een reële werkplek, zonder rekening te houden met de wettelijke feest- en vakantiedagen.
  • 3° De leerling is gedurende minstens vier maanden in een schooljaar op de werkplek. De vervulling van die verplichting blijkt uit de Dimona- of uit de DmfA-aangifte. Hiervan kan afgeweken worden voor opleidingen die niet per schooljaar worden georganiseerd.
  • 4° De leerling heeft maximaal twee keer een leerlingenpremie alternerende opleiding of een startbonus, zoals van kracht op 31 augustus 2023, ontvangen.

De leerling zal na goedkeuring van de aanvraag één keer per schooljaar een leerlingenpremie alternerende opleiding ontvangen.

Voordeel: de doelgroep van deze nieuwe leerlingenpremie wordt niet langer bepaald door een leeftijdsvoorwaarde. Zo kunnen alle alternerende leerlingen in aanmerking komen voor deze premie, ongeacht hun leeftijd bij aanvraag van de premie.

Hoeveel bedraagt de premie en hoe vraag ik hem aan?

De premie voor de leerling bedraagt 500 euro per jaar.

De leerling kan deze onmiddellijk aanvragen bij de ondertekening van de tripartite overeenkomst. Wanneer de onderwijsinstelling overgaat tot registratie van deze overeenkomst, is de leerlingenpremie automatisch aangevraagd.

Indien de overeenkomst echter gesloten wordt met een voor werkplekleren erkende onderneming buiten de Vlaamse Gemeenschap (en mits erkenning aldaar door betrokken bevoegde instantie), dient de leerling de premie zelf aan te vragen bij het departement WSE, en dit uiterlijk tegen het einde van het schooljaar. Dit kan via het digitaal loket van het departement WSE (Werk en Sociale Economie).

Opheffing van bestaande incentives werkplekleren

De bestaande incentives voor werkplekleren worden opgeheven:

  • Vanaf 1 september 2023: de start- en stagebonus
  • Vanaf 1 juli 2023: de mentorkorting en de kortingen voor leerlingen alternerende opleiding en voor deeltijds werkende jongeren uit het deeltijds beroepsonderwijs

Overgangsbepalingen

Voor lopende overeenkomsten gelden alternatieve termijnen die starten vanaf 1 september 2023:

  • Voor lopende (schooljaaroverschrijdende) geregistreerde overeenkomsten die na 1 september 2023 nog minstens 4 maanden lopen: deze ondernemingen zullen gecontacteerd worden om de premie aan te vragen en hun bankrekeningnummer door te geven.
  • Voor lopende (schooljaaroverschrijdende) overeenkomsten die nog niet geregistreerd zijn voor 1 september 2023 en dus niet gekend zijn bij het departement, kan de premie aangevraagd worden door registratie van de overeenkomst. Bij die registratie zal bijkomend gevraagd worden om het bankrekeningnummer door te geven

Sancties

De strafrechtelijke sancties en administratieve boetes vind je in onder de rubriek

“Sociale inspectie en sociaal strafrecht in Vlaanderen.”

Bronnen

 

 

Alle artikelen over Jongeren in opleiding - Algemene regels