Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Checklist bij aanwerving

Formaliteiten tegenover de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid

Elke werkgever (natuurlijke persoon of rechtspersoon) die in België actief is en voor het eerst één of meer werknemers met een arbeidsovereenkomst tewerkstelt, moet de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) daarvan op de hoogte brengen met het oog op zijn inschrijving. 

Laatst bijgewerkt op 23 januari 2024

Inschrijving

Daarvoor vult hij een aanvraagformulier tot inschrijving in, op grond waarvan de RSZ hem een inschrijvingsnummer toekent. 

Dimona-aangifte

Elke werkgever (of zijn sociaal secretariaat) is in principe [1] verplicht een Dimona-aangifte uit te voeren, dit wil zeggen elke in- en uitdiensttreding op elektronische wijze aan de RSZ melden, of de werknemer nu wel of niet aan de sociale zekerheid voor loontrekkenden onderworpen is. 

De melding van de indiensttreding moet uiterlijk op het moment dat de werknemer zijn prestaties aanvat aan de RSZ overgemaakt worden.  De aangifte van de uitdiensttreding moet ten laatste op de eerste werkdag na de beëindiging van de arbeidsrelatie gebeuren.

Multifunctionele aangifte (DmfA)

Elk kwartaal moet de werkgever (of zijn sociaal secretariaat) een aangifte van de verschuldigde bijdragen opstellen.  Dit document moet op elektronische wijze binnen de maand die volgt op het kwartaal waarop de aangifte betrekking heeft volledig ingevuld naar de RSZ gestuurd worden.

Belangrijk

De Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is een gegevensbank die niet enkel de basisgegevens van alle ondernemingen bevat, maar ook de verschillende vestigingseenheden van elke onderneming.

Elke vestigingseenheid (exploitatiezetel) heeft zijn vestigingsnummer.  Dit nummer moet vermeld worden op elke tewerkstellingslijn van de DmfA.

Het is dus belangrijk om uw gegevens aan te passen in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) wanneer uw exploitatiezetel verhuist. Deze aanpassing kan u via ons ondernemingsloket laten uitvoeren. En daarnaast dient u ons ook te informeren wanneer een werknemer niet meer aan dezelfde exploitatiezetel verbonden is.

Deze inlichtingen hebben onder meer een impact op de eventuele verminderingen van werkgeversbijdragen die u kan genieten.

Betaling van socialezekerheidsbijdragen en eventuele voorschotten

De werkgever moet zowel de patronale (deze ten laste van de werkgever) als de persoonlijke (ten laste van de werknemer) socialezekerheidsbijdragen van het brutoloon afhouden en aan de RSZ betalen. 

Deze betaling moet uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal waarop de bijdragen betrekking hebben, gebeuren.  Bij laattijdige betaling zijn verwijlinteresten en bijdrageopslagen verschuldigd.

Het percentage patronale basisbijdragen is afhankelijk van het statuut van de werknemer (bediende of arbeider) en van het aantal werknemers dat in dienst is.  Sinds 1 januari 2018 bedraagt het 25% (tegenover ±  30% voorheen) in geval van aanwerving van een bediende en 30,57% (tegenover 35,65% voordien) in geval van aanwerving van een arbeider [2]

Opgelet! Bovenop deze basisbijdragen kunnen nog de bijzondere werkgeversbijdragen en/of bijdragen die bestemd zijn voor het Fonds van Bestaanszekerheid komen, afhankelijk van het paritair comité waartoe de werkgever behoort.

De persoonlijke socialezekerheidsbijdragen bedragen 13,07% en moeten door de werkgever bij elke betaling op het brutoloon van de werknemer ingehouden worden.

De socialezekerheidsbijdragen worden op het brutoloon van de werknemer berekend, voor een arbeider tot 108% verhoogd.

De werkgever zal eventueel voorschotten moeten betalen. Dit is het geval wanneer de bijdragen van het kwartaal -2 gelijk zijn aan 0 of hoger zijn dan 4.000 euro. Voor de bouwsector (PC nr. 124) is een speciale voorschottenregeling van toepassing.

Sancties

De werkgever die zijn verplichtingen tegenover de RSZ niet naleeft, kan strafrechtelijke of administratieve sancties oplopen.  Voor een overzicht van deze sancties verwijzen we u naar de trefwoorden “Socialezekerheidsbijdragen” en “Dimona” in de rubriek "Sociale inspectie en sociaal strafrecht federaal" onder het thema "Sociale inspectie en sancties".

Wat doet Securex voor u?

Het Sociaal Secretariaat Securex kan al deze formaliteiten voor u vervullen.

[1] Bepaalde werkgevers en werknemers zijn van het toepassingsgebied voor de Dimona-aangifte uitgesloten.

[2] Het verschil in percentage tussen arbeiders en bedienden is het gevolg van het feit dat de werkgever voor zijn arbeiders een bijdrage voor de jaarlijkse vakantie verschuldigd is.

Alle artikelen over Checklist bij aanwerving