Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat beweegt er in augustus?

In augustus staat er, buiten vakantie nemen, niet zo veel op de agenda bij de regeringsleiders. Toch is er ook in augustus socio-economisch nieuws te melden.

1 augustus 2022

De spilindex wordt opnieuw overschreden

De inflatie daalt in juli van 9,65% naar 9,62%. Ondanks deze lichte daling werd de spilindex in juli opnieuw overschreden. Het is al de vijfde keer dit jaar dat de sociale uitkeringen en de lonen van de ambtenaren met 2% worden geïndexeerd.

15 augustus is een feestdag

Op maandag 15 augustus vieren we O.L.V. Hemelvaart. Dit is ook een wettelijke feestdag.

Ook de studenten in je onderneming hebben recht op deze feestdag, als deze valt binnen de periode waarin het contract loopt. Zij moeten net als de andere werknemers die dag niet gaan werken, maar krijgen wel een volledige dag loon uitbetaald.

15 augustus is ook een bankholiday

Op 15 augustus zijn dus ook de banken gesloten. Er zijn dus ook geen elektronische betalingen van de lonen mogelijk. Gelieve hiermee rekening te houden bij het doorsturen van de prestaties.

Lees meer op febelfin.be: 'Wanneer sluiten de banken hun deuren?'

In Wallonië start het schooljaar op 29 augustus

In Wallonië werden er wijzigingen doorgevoerd op het vlak van de schoolvakanties. Zo start het schooljaar voor de kinderen in Wallonië en Brussel (Franstalig onderwijs) dit jaar op maandag 29 augustus en dus niet meer op 1 september. Houd hiermee rekening voor de studentenovereenkomsten.

In Vlaanderen het Nederlandstalig onderwijs in Brussel blijft alles voorlopig bij het oude.

PC's 201 en 202.010: vergeet de jaarpremie niet

In de paritaire comités 201 en 202.01 moet er sinds 2016 jaarlijks in augustus een premie toegekend worden van 188 euro bruto.

PC 201.000 - Jaarlijkse premie

PC 202.010 - Jaarlijkse premie

Werkgevers kregen ook de mogelijkheid om deze jaarpremie in de vorm van maaltijdcheques uit te betalen. Zij moeten die premie dan niet uitbetalen.

Premies
Wallonië
Zelfstandige kleinhandel
Hoge inflatie
Studenten