Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

RVA kondigt soepele toepassing verplichte werkweek voor arbeiders aan

De RVA heeft aangekondigd dat de verplichte werkweek bij economische werkloosheid voor arbeiders tot eind dit jaar wordt versoepeld. Als werkgever zal je vanaf 1 juli je arbeiders 3 blokken van 4 weken na elkaar volledig tijdelijk werkloos kunnen stellen. Je moet na die 12 weken dan wel 3 verplichte werkweken voorzien.

17 juni 2022

Op 15 juni 2022 kondigden we al enkele versoepelingen in de procedure voor economische werkloosheid vanaf 1 juli 2022 aan. Het ging zowel om versoepelingen voor arbeiders als voor bedienden.

De RVA heeft nu ook versoepelde regels over de verplichte werkweek bij arbeiders aangekondigd. Deze regel zal van toepassing zijn tot 31 december 2022.

Over welke versoepeling gaat het?

Wordt er in het paritair comité van jouw onderneming geen afwijkende regeling voorzien? Dan moet je nu bij economische werkloosheid met een volledige schorsing van de arbeidsovereenkomst van jouw arbeiders:

  • Een verplichte werkweek voorzien na 4 weken volledige schorsing

Vanaf 1 juli tot en met 31 december 2022 kan die verplichte werkweek soepeler worden ingepland. De RVA aanvaardt de volgende mogelijkheden:

Duur van de volledige schorsing

Gevolgd door:

4 weken

1 week werkhervatting

8 weken

2 weken werkhervatting

12 weken

3 weken werkhervatting

Voor welke periode kan je de schorsing aanvragen?

Je kan de volledige schorsing voor maximaal 4 weken per keer bij de RVA aanvragen.

Het is wel mogelijk om na een volledige schorsing van 4 weken, onmiddellijk een nieuwe aanvraag voor een volledige schorsing van 4 weken in te dienen. Er moet op die eerste schorsing geen verplichte werkweek volgen.

Je vraagt bijvoorbeeld een volledige schorsing aan voor de periode van 4 tot en met 31 juli 2022. Onmiddellijk erna vraag je opnieuw een volledige schorsing aan voor de periode van 1 tot 28 augustus 2022.  

Je arbeiders moeten pas vanaf 29 augustus het werk verplicht hervatten. Dat moet dan wel voor twee opeenvolgende weken. Dat is dus voor de periode van 29 augustus tot 11 september 2022. 

Wat doet Securex voor jou?

Ben je klant bij ons sociaal secretariaat en heb je hulp nodig bij deze procedure? Dan kan je beroep doen op onze Service operators via aanvraag.tw@securex.be Zij kunnen de aanvraag bij de RVA indienen en ze bezorgen jou de nodige documenten. Dat kost je 24 euro per aanvraag (exclusief btw).

Opgelet, we verwerken de aanvragen graag tijdig om zeker te zijn dat alles correct loopt. Daarom vragen wij je om niet tot de laatste dag te wachten om ons de info te bezorgen:

  • Voor de aanvragen waarbij vrijdag 1 juli 2022 de eerste werkloosheidsdag is, moet je ons ten laatste op vrijdag 24 juni 2022 om 18 uur alle informatie bezorgen.
  • Voor de aanvragen waarbij maandag 4 juli 2022 de eerste werkloosheidsdag is, moet je ons ten laatste op woensdag 29 juni 2022 om 12 uur 's middag alle informatie bezorgen.

Bron

Tijdelijke werkloosheid