Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Ploegenarbeid-bis of klassieke variant? Gebruik het juiste stelsel

Sinds het voorjaar van 2024 kan je als werkgever maandelijks kiezen tussen de klassieke belastingvrijstelling voor ploegenarbeid en de nieuwe bis-variant. Die laatste leidt sneller tot een vrijstelling, maar vraagt meer administratie. In dit artikel kom je te weten wat je best kiest en doet om boetes, verhogingen en terugvorderingen te vermijden.

Waarom bestaat de variant ploegenarbeid-bis?

Om het fiscaal voordeel voor ploegenarbeid te genieten, moet je enkele voorwaarden naleven. Eén daarvan is dat je opeenvolgende ploegen hetzelfde werk moeten doen qua omvang. Maar lange tijd was het voor werkgevers onduidelijkheid wat dat precies betekent.

In een arrest van 8 februari 2024 oordeelde het Grondwettelijk Hof dat het niet ongrondwettelijk is om de belastingvrijstelling voor ploegenarbeid alleen toe te kennen aan ondernemingen wiens ploegen een identieke omvang hebben.

In mei 2024 creëerde de regering, als reactie op dit arrest, de ploegenarbeid-bis-regeling. Dit moest voorkomen dat bedrijven hun vrijstelling volledig verliezen als hun opeenvolgende ploegen niet even groot zijn.

De bis-regeling bevat een correctiefactor die afhangt van het verschil in grootte tussen de ploegen. Hoe groter het verschil, hoe lager de vrijstelling. Werkgevers kunnen slechts één correctiefactor per maand toepassen en die geldt voor de hele onderneming. Het is dus niet mogelijk om het afwijkingspercentage te berekenen op het niveau van een afdeling of een productielijn.

Lees meer:

Nieuws: ploegenarbeid-bis: enkele verduidelijkingen

Thema-artikel: ‘Wat verstaat men onder ploegenarbeid, nachtarbeid, ploegen-/nachtpremie en volcontinuarbeid?’

De voorgeschiedenis:

‘Ploegenarbeid-bis regeling voor meer rechtszekerheid’

Vrijstelling voor ploegenarbeid: een strikte interpretatie van het begrip 'zelfde werk'

Welke variant moet ik toepassen?

Maandelijkse keuze

De klassieke regeling voor ploegenarbeid en de bis-variant blijven naast elkaar bestaan. Als werkgever moet je wel maandelijks een keuze maken welke vrijstellingsregeling dient toegepast te worden.

In veel gevallen, vooral als je activiteiten redelijk regelmatig zijn, moet je niet elke maand wisselen tussen de klassieke en de bis-variant. Meestal kun je dan dezelfde variant blijven gebruiken.

Je bedoeling als werkgever is bepalend

Om te bepalen of de klassieke of de bis-variant moet worden toegepast, is het belangrijk om je intentie als werkgever te achterhalen. Die intentie blijkt uit je werkplanning.

Voorbeeld 1: gelijke omvang

Vooropgestelde werkplanning, zoals ook werkelijk uitgevoerd:

  Vroege ploeg Late ploeg
Maa 17 feb 15 werknemers 15 werknemers
Din 18 feb 14 werknemers 14 werknemers
Woe 19 feb 15 werknemers 15 werknemers

Uit deze planning blijkt duidelijk dat de opeenvolgende ploegen identiek zijn qua omvang. Het afwijkingspercentage is nul procent. De werkgever kan de klassieke regeling voor ploegenarbeid toepassen.

Voorbeeld 2: ongelijke omvang

Vooropgestelde werkplanning, zoals ook werkelijk uitgevoerd:

  Vroege ploeg Late ploeg
Maa 17 feb 15 werknemers 12 werknemers
Din 18 feb 14 werknemers 16 werknemers
Woe 19 feb 15 werknemers 18 werknemers

In dit voorbeeld zijn de opeenvolgende ploegen duidelijk niet identiek qua omvang. Het afwijkingspercentage bedraagt 9 procent. De werkgever kan best de bis-variant toepassen, met een correctiefactor.

Tolerantie voor gevallen van overmacht

De invoering van de bis-regeling is niet bedoeld om de klassieke regeling voor ploegenarbeid te strikt te beoordelen. Daarom wordt een zekere tolerantie toegestaan voor gevallen die buiten de wil van de werkgever gebeuren (ziekte, klein verlet, …). Het blijft wel belangrijk om steeds te kijken naar de bedoeling van de werkgever.

Voorbeeld 3: overmacht

De vooropgestelde werkplanning is dezelfde als in Voorbeeld 1, met ploegen van gelijke omvang.

Dit is de werkelijk uitgevoerde planning:

  Vroege ploeg Late ploeg
Maa 17 feb 15 werknemers 14 werknemers i.p.v. 15
→ 1 afwezig door ziekte
Din 18 feb 14 werknemers 12 werknemers i.p.v. 14
→ 2 afwezig door ziekte
Woe 19 feb 15 werknemers 15 werknemers

Uit de werkplanning blijkt duidelijk dat de werkgever identieke ploegen qua omvang voor ogen had. Maar door het uitvallen van zieke werknemers werd er uiteindelijk met ongelijke ploegen gewerkt doorheen de dag. Het blijft toegelaten om de klassieke variant toe te passen, want de ziekte is een situatie van overmacht die ontstond buiten de wil van de werkgever.

Zorg voor een correcte aangifte om sancties te vermijden

Het is essentieel om maandelijks de juiste variant en correctiefactor toe te passen. Een onjuiste aangifte kan leiden tot boetes van 50 tot 1.250 euro en belastingverhogingen van 10% tot 200%.

Bij een controle kan de fiscus bovendien het bedrag van de toegepaste vrijstelling volledig terugvorderen en dus niet alleen het verschil volgens de correctiefactor. Dit kan specifiek gebeuren wanneer de klassieke regeling is toegepast terwijl de bis-variant had moeten worden gebruikt.

Wat doet Securex voor jou?

Wil je weten welke variant voor jou van toepassing is?

Gebruik je al een van beide vrijstellingen, of overweeg je dit? Neem dan zeker contact op met jouw Securex Legal Advisor via myHR@securex.be. Wij helpen je graag op weg, zodat je de vrijstelling kunt genieten waar je recht op hebt.

Gebruik je de ploegenarbeid-bis variant?

Geef ons dan telkens ten laatste vóór de derde dag van de volgende maand het procentueel verschil door tussen de opeenvolgende ploegen in verhouding tot de omvang van het werk. Dat kan per e-mail naar myHR@securex.be. Als jouw sociaal secretariaat verminderen we het bedrag van de vrijstelling met dit percentage.

Heb je een complexere vraag?

Heb je hulp nodig bij het bepalen van de correctiefactor, de retroactieve toepassing van de maatregel of bij fiscale controles? Ook dan kan je op Securex rekenen, want de juiste toepassing van de ploegenarbeid-bis-variant niet altijd vanzelfsprekend. Contacteer ons via myHR@securex.be en we  helpen je graag verder.

Bronnen