Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Nieuwe Vlaamse arbeidsmaatregelen

De arbeidsmarkt is in voortdurende beweging, snel schakelen is de boodschap. Er is krapte op de arbeidsmarkt en er zijn 243.000 langdurige zieken. Tijd voor maatregelen.

18 maart 2022

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Snel schakelen is dus de boodschap. Bovendien is er nog steeds veel krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt en dan zijn er nog de 243.000 langdurige zieken.Daarom vond de Vlaamse overheid het tijd om in te grijpen met een aantal maatregelen.

Terug Naar Werk-plan

Vlaams minister van werk Crevits en minister van sociale zaken Frank Vandenbroucke ondertekenden het protocol terug naar werk. Hiermee leggen beide ministers de nadruk om meer kansen te geven aan mensen met gezondheidsproblemen.Terug naar werk coördinator zal hierbij een belangrijke rol spelen.

Aanvullende start- en stagebonus

De Vlaamse Regering besliste om de relancemaatregel 'aanvullende stagebonus' verder te zetten en tijdelijk te verruimen naar de ondernemingen die een leerwerkplek aanbieden aan leerlingen in alternerende opleiding die wegens hun leeftijd niet in aanmerking komen voor de reguliere stagebonus. De verruimde stagebonus van 500 euro wordt toegekend tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2023. De tijdelijke verruiming wordt ingevoerd om ondernemingen aan te moedigen om jongeren uit het secundair onderwijs met leervertraging (+18 jaar) te voorzien van een leerwerkplek en van begeleiding, zodat zij gekwalificeerd kunnen uitstromen.

Doelgroepvermindering oudere werknemers officieel

Op 10 maart werd het besluit van de Vlaamse regering betreffende de doelgroepvermindering oudere werknemers in het Belgisch staatsblad gepubliceerd.
Ter herinnering - de RSZ-korting voor de “zittende” oudere werknemers wordt opgetrokken naar 59 jaar in 2022 en naar 61 jaar in 2024.

Maatregelen Oekraïnecrisis

De Vlaamse regering neemt maatregelen om enerzijds de Oekraïnse vluchtelingen snel aan werk te helpen, maar ook om de Vlaamse bedrijven die zwaar getroffen worden door het conflict tussen Rusland en Oekraïne te ondersteunen.

Zo komt er een onthaalpagina bij de VDAB, waar werkgevers hun vacatures kunnen plaatsen en de Oekraïnse vluchtelingen zelf op zoek kunnen gaan naar een passende vacature.

Voor de bedrijven komt er een overbruggingslening. Met deze lening kunnen de bedrijven hun verhoogde vaste kosten tijdelijk betalen.

Vlaanderen
Oorlog in Oekraïne en energiecrisis
Tewerkstellingsmaatregelen