Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Lagere RSZ-korting eerste werknemer vanaf 2024

Vanaf 2024 verlaagt de overheid het bedrag van de RSZ-korting voor een eerste werknemer. Tot eind dit jaar heb je recht op een maximale korting van 4.000 euro voor je eerste werknemer. En dat wordt maximaal 3.100 euro vanaf 2024. De korting voor de vierde tot de zesde werknemer verdwijnt dan weer vanaf 2024.

20 oktober 2023

Wat wijzigt er voor de aanwerving van je eerste werknemer?

Op dit moment kan je als werkgever voor je eerste werknemer een RSZ-korting krijgen van maximaal 4.000 euro per kwartaal. Dat betekent dat je tot 4.000 euro per kwartaal minder patronale basisbijdragen betaalt. Bovendien wordt die korting onbeperkt in de tijd toegekend.

Vanaf 1 januari 2024 wijzigt dit maximumbedrag. Vanaf volgend jaar bedraagt die RSZ-korting nog maximaal 3.100 euro per kwartaal. Dit nieuwe maximumbedrag geldt zowel voor werkgevers die in 2023 al een korting kregen voor hun eerste werknemer als voor diegenen die in 2024 voor het eerst een werknemer aanwerven. De korting wordt wel nog altijd onbeperkt in de tijd toegekend.

Voorbeeld

Voor je werknemer Jan zou je in het vierde kwartaal van 2023 5.000 euro patronale basisbijdragen betalen. Jan geeft je evenwel recht op een RSZ-korting eerste werknemer. Die korting bedraagt in het vierde kwartaal van 2023 maximaal 4.000 euro. Je betaalt voor Jan dus nog 1.000 euro patronale basisbijdragen.

In het eerste kwartaal van 2024 moet je voor Jan nog steeds 5.000 euro patronale basisbijdragen betalen. Nu bedraagt de maximale korting die je krijgt nog maar 3.100 euro. Je zal voor Jan dus 1.900 euro patronale basisbijdragen betalen.

Wat wijzigt er voor de aanwerving van je vierde tot zesde werknemer?

De RSZ-korting voor de vierde tot zesde werknemer verdwijnt vanaf 1 januari 2024. Je zal dus geen recht meer hebben op een RSZ-korting voor die werknemers.

In een koninklijk besluit moeten nog wel overgangsmaatregelen vastgelegd worden voor de bestaande RSZ-kortingen voor een vierde tot zesde werknemer. De regering heeft al wel meegedeeld dat het de bedoeling is om de bestaande kortingen te laten verder lopen tot hun duurtijd verstreken is.

Onze tip

Overweeg je om een vierde, vijfde of zesde werknemer aan te werven? Doe dat dan nog in 2023. Zo kan je nog maximaal gebruik maken van de RSZ-korting voor die werknemer.

Deze tip wordt gegeven onder voorbehoud van de nog in te voeren overgangsmaatregelen.

Wil je meer weten over de duurtijd en het bedrag van deze korting? Raadpleeg dan ons dossier op Lex4You.

Wat doet Securex voor jou ?

Wil je meer info over deze RSZ-korting? Contacteer dan je Securex Legal Advisor via myHR@securex.be.

Bron

RSZ-kortingen