Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Flitscontroles 2022 gekend

Zoals ieder jaar staan er een aantal sectoren op het vizier van de inspectiediensten. In deze sectoren worden er flitscontroles gehouden.

19 januari 2022
Lex4You Employers - All Themes

Wat is een flitscontrole?

Flitscontroles zijn aangekondigde nationale controles die uitgaan van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

Flitscontroles hebben vooral een informatief en preventief karakter. Ondanks het informatieve en preventieve karakter kunnen en zullen de inspectiediensten, bij vaststellingen van zwaarwichtige inbreuken, ook tijdens de flitscontrole kordaat optreden en zo nodig verbaliseren.

Tijdens zo’n controle krijgt de onderneming verschillende inspecties tegelijk over de vloer zoals: arbeidsinspectie, RSZ, RVA, RIZIV, RSVZ,.

Flitscontroles 2022

Voor 2022 werden er flitscontroles voorzien in de volgende sectoren :

Bewakingssector (PC 317)

Januari

Transportsector (PC 140 + koerierdiensten)

Februari

Bouwsector (PC 124)

Mei

Horeca (PC 302)

Juli

Land – en tuinbouw (PC 144 en 145)

September

Grootsteden (inclusief carwash – PC 112)

November

Checklist

Op de website van de SIOD kunt u Checklists terugvinden. Deze checklist bevat een lijst met alle documenten die u tijdens een controle moet kunnen voorleggen – neem dus zeker een kijkje.

Opgelet :Tijdens deze controles zullen de sociale inspecteurs ook de naleving van de corona-maatregelen blijven controleren.De sociale inspectie heeft hiervoor een specifieke checklists COVID-19 gemaakt.

Aan welke controles mag u zich verwachten ?

Naast inbreuken op zwartwerk (RSZ-aangifte) en illegale tewerkstelling (single permit, arbeidskaarten en -vergunningen) zullen de sociale inspecteurs onder meer volgende zaken bekijken in uw onderneming:

  • Het arbeidsreglement, met inbegrip van alle werkroosters en de verplichte bijlagen (zoals de bijlage psychosociale risico’s)
  • De arbeidsovereenkomsten en bijlagen (deeltijdse arbeidsovereenkomsten, studentencontracten, uitzendcontracten)
  • De Dimona-aangifte
  • De arbeidsongevallenverzekering

Daarnaast zullen de inspecteurs ook steeds nagaan of er geen sprake is van schijnzelfstandigheid in de onderneming.

Better safe than sorry

Wilt u zeker zijn of u alle loon- en arbeidsvoorwaarden correct toepast en dat uw arbeidsreglement up-to-date is? Contacteer dan nu uw Securex Legal Advisor via myhr@securex.be.  

Ontbreekt er nog een arbeidsdocument? Kijk dan even in onze e-Shop waar u verschillende modeldocumenten kan downloaden.

Bron