Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Recht op gewaarborgd loon bij een wintersportongeval?

Ten gevolge van een lelijke val tijdens zijn skivakantie, is uw werknemer spijtig genoeg voor enkele weken arbeidsongeschikt. Moet u hem gewaarborgd loon betalen?

16 februari 2022

Het principe

Zowel arbeiders als bedienden die het slachtoffer zijn van een ongeval of ziekte in het privéleven, hebben gedurende een bepaalde periode recht op gewaarborgd loon ten laste van hun werkgever.

De uitzonderingen

Een werknemer heeft echter geen recht op gewaarborgd loon indien hij:

  • Een ongeval opgelopen heeft tijdens een sportcompetitie of -manifestatie waarvoor de inrichter toegangsgeld ontvangt en waarvoor de deelnemers in om het even welke vorm een loon ontvangen;
  • Arbeidsongeschikt is als gevolg van een door hem begane zware fout. Het begrip zware fout wordt door de arbeidsgerechten zeer strikt geïnterpreteerd.

Conclusie

Algemeen kunnen we dus stellen dat de werknemer die na de wintersport arbeidsongeschikt is, recht zal hebben op de betaling van het gewaarborgd loon. Uiteraard moeten de algemene voorwaarden vervuld zijn. Slechts indien de werkgever kan bewijzen dat de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van één van beide opgesomde uitzonderingssituaties, zal hij het gewaarborgd loon niet moeten betalen.

Bron

Ziekte en ongeval