Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

De toekomst van de bedrijven is digitaal

Digitale technologieën zullen een steeds belangrijkere rol spelen in alle aspecten van het bedrijfsleven.

9 november 2023

Als je niet investeren in digitale technologieën loop je het risico dat je niet langer conform de wet bent. Je leest er hier meer over.

De e-box

E-Box Enterprise is de beveiligde elektronische brievenbus die alle officiële communicatie tussen ondernemingen en overheidsinstellingen op één plek samenbrengt.

In  e-Box Enterprise ontvang je hoofdzakelijk pdf-documenten en berichten van de instellingen van de sociale zekerheid, maar ook van overheden van alle Belgische niveaus. De lijst van gemeentelijke, regionale en federale instanties die jouw berichten en documenten sturen via e-Box groeit nog steeds aan.

Als jouw onderneming een actieve e-Box heeft, dan stuurt het Sociaal Secretariaat Securex eventuele rappels beheerskosten, bedrijfsvoorheffing en RSZ naar deze e-Box.

De elektronische facturatie

Vanaf 1 januari 2026 moeten facturen  gestructureerd elektronisch worden verzonden volgens de Europese norm PEPPOL (PEPPOL – ‘Pan-European Public Procurement On-Line’).

Concreet betekent dit dat je je facturen niet langer als pdf-bestand aan een e-mail kunt toevoegen. Je moet ze dus in een gestructureerd formaat, zoals XML, verzenden.

Wens je de facturen van het Sociaal Secretariaat Securex nu al via de beveiligde Peppol-weg te ontvangen? Het volstaat jouw onderneming te registreren bij een erkende Peppol-provider en wij doen het nodige. Een bijkomend voordeel is dat de factuur die via het Peppol-netwerk ontvangen wordt, automatisch kan ingelezen worden in de meeste boekhoudpakketten.
 

De digitale oprichting van een onderneming

Via Just-on-web kan men een vennootschap of een vzw op te richten. De toepassing justAct op Just-on-web, het digitale portaal van de FOD Justitie, vervangt de verouderde e-Griffie. Het bespaart ondernemers heel wat administratieve rompslomp die komt kijken bij het oprichten en beheren van een onderneming.

E-procurement

E-Procurement biedt overheidsaankopers en ondernemingen gratis toegang tot een reeks online toepassingen voor het beheren van overheidsopdrachten.

De bedoeling van  e-Procurement is om de aankoopprocessen van de overheid te digitaliseren en te automatiseren. E-procurement kan de doorlooptijd en kosten van aankoopprocessen verminderen en de transparantie van aankoopprocessen verbeteren, waardoor het voor bedrijven gemakkelijker wordt om deel te nemen aan overheidsopdrachten.

De Europese digitale strategie

De digitale transitie is essentieel voor de economische ontwikkeling en strategische autonomie van de EU. De EU wil op een aantal beleids­terreinen de digitale toekomst van Europa mogelijk maken.

De digitale transitie is een essentiële schakel in de Europese  Green Deal . Door het gebruik van digitale technologieën kunnen we onze koolstofvoetafdruk verkleinen, duurzamere productieprocessen ontwikkelen en een circulaire economie bevorderen.  

Digitale toekomst voor Europa - Consilium

De artificiële intelligentie (AI)

Ook de artificiële intelligentie zal in de toekomst meer en meer een rol spelen in de bedrijven. AI kan je definiëren als het vermogen van machines en computers om taken uit te voeren die normaal gezien menselijke intelligentie vereisen.

AI zal o.a. processen automatiseren waardoor bedrijven efficiënter kunnen werken, kosten besparen en menselijke fouten vermijden.

Door de opkomst van AI zal de werkstructuur binnen bedrijven veranderen. Bepaalde jobs zullen anders moeten ingevuld worden terwijl andere functies en grotere rol toebedeeld zullen krijgen.

10 jobs die AI zal vervangen of veranderen - Jobat.be

Ook de sectorale loopbaan- en opleidingsfondsen spelen hierop in door digitaal-gerichte opleidingen aan te bieden.

Single digital gateway (SDG)

De Single Digital Gateway Regulation (SDGR) is een Europese verordening  die geldt voor alle Europese lidstaten en al hun bestuursniveaus.
Al die informatie komt samen op Your Europe. Elke Europese burger of ondernemer kan vanaf die pagina gericht zoeken naar informatie over werken, reizen,studeren, zich vestigen,… in een welbepaald Europees land.

Bronnen

Sociale bijdragen (RSZ)
Werkgever worden
Bedrijfsvoorheffing