Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

De mobiliteitsdag en mobiliteitsvergoeding in PC 149.01

In het sectorakkoord 2023-2024 van het PC 149.01, dat zijn de elektriciens, werden er afspraken gemaakt over de mobiliteitsvergoeding en de mobiliteitsdagen. Deze nieuwigheden zijn van toepassing vanaf 1 januari 2024. Waarover het juist gaat lees je hier.

10 januari 2024

Mobiliteitsvergoeding

De mobiliteitsvergoeding is een vergoeding die de werkgever betaalt aan de werknemers zonder vaste plaats van tewerkstelling, voor de tijd die ze besteden aan de verplaatsing van hun woonplaats tot aan de werf. De betrokken werknemers werken op werven die verschillen van opdracht tot opdracht.

Het gevolg is dat deze werknemers soms vele uren onderweg zijn. Voor de uren die men onderweg is en die niet gezien worden als arbeidstijd, betaalt men dus een mobiliteitsvergoeding.

Wat wijzigt er?

Vanaf 1 januari 2024 moet de werkgever maandelijks bij de loonfiche een detail toevoegen van het aantal afgelegde kilometers per dag,  die in aanmerking komen voor de uitbetaling van de mobiliteitsvergoeding.

Dit is een bijkomende administratieve verplichting voor jou als werkgever.
Gelukkig kan je voor de berekening van de mobiliteitsvergoeding een beroep doen op één van onze partners: GeoDynamics - Mobility Calculator | Securex partners | Securex partners. Bovendien kan je de eerste 3 maanden gratis gebruik maken van deze tool.

Mobiliteitsdag

Sinds 1 januari 2022 wordt er in het PC 149.01 een dag mobiliteitsverlof toegekend aan arbeiders die jaarlijks tenminste 40.000 km afleggen. In 2024 kunnen je arbeiders de opgebouwde dag uit 2023 opnemen indien ze de grens van 40.000 kilometer bereikt hebben dat jaar.

Vanaf 1 januari 2024 zal er een dag mobiliteitsverlof worden toegekend per voltooide schijf van 27.000 km. Bij de start van elk nieuw kalenderjaar, en dus voor de eerste keer in 2025, wordt de teller op nul gezet.

De opgebouwde dagen worden opgenomen in overleg tussen werknemer en werkgever en dit binnen de 12 maanden nadat ze verworven zijn.

De mogelijkheid om het mobiliteitsverlof om te zetten in een ander gelijkwaardig voordeel mits een cao op ondernemingsvlak in ondernemingen met een vakbondsafvaardiging of een schriftelijk akkoord tussen werkgever en werknemers in ondernemingen zonder een vakbondsafvaardiging, blijft bestaan.

Hoe Securex jou helpt

Heb je nog vragen over de mobiliteitsvergoeding of de mobiliteitsdag neem dan contact met je Securex Legal Advisor via myHr@securex.be.

Voor de administratieve ondersteuning verwijzen we je naar onze partner:

Bereken je mobiliteitsvergoeding in een handomdraai.

Ben je actief in de bouwsector of de sector van de elektriciens en moet je maandelijks een mobiliteitsvergoeding voor je medewerkers bepalen en verwerken? Win tijd en gebruik de mobiliteitscalculator van GeoDynamics partner van Securex. Zo bereken je snel en eenvoudig de vergoeding per medewerker.

Bronnen

Sectornieuws
Arbeidsreglement