Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Covid 19 : Afschaffing mondmaskerplicht, behalve in de gezondheidssector

De coronabarometer die sinds maart dit jaar op code geel stond, wordt gedeactiveerd. Dat heeft het Overlegcomité op 20 mei 2022 beslist.

23 mei 2022

Wat betekent dit in de praktijk?

Vanaf maandag 23 mei :

  • De mondmaskerplicht vervalt overal behalve in ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken. Wel blijft het mondmasker aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist. Er wordt ook herhaald dat ventilatie van binnenruimten een sleutelelement blijft om virusoverdracht te voorkomen.
  • Einde van het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie. Ook vervalt de verplichting tot het testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van:
    • het Passenger Locator Form
    • een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat

Dit geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing.

We willen jullie er ook aan herinneren dat voor ondernemingen de waakzaamheidsfase beëindigd werd op 11 mei 2022, wat het einde betekent van de specifieke Covid-maatregelen. Lees meer.

Tot slot willen we vermelden dat de bepalingen betreffende de rol van de arbeidsarts bij de bestrijding van het coronavirus COVID-19 zijn opgeheven.