Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken: welke maatregelen?

Enkele vrij technische wijzigingen over arbeidsongevallen en kunstwerkers

Een nieuwe wet zal een aantal vrij technische wijzigingen aanbrengen in de wetgeving over arbeidsongevallen. Daarnaast brengt de wet ook een aantal wijzigingen aan in de wetgeving die het statuut van kunstwerkers verbetert. In dit artikel lees je meer over deze wijzigingen.

8 maart 2024

Wat verandert er bij arbeidsongevallen?

Een aantal jaar geleden werd het gewaarborgd minimum maandinkomen (GMMI) gewijzigd en sindsdien is er nog maar één GMMI. De arbeidsongevallenwet wordt aan deze nieuwe situatie aangepast. Als gevolg hiervan zal de wet één enkel GMMI toepassen dat niet langer rekening houdt met leeftijd of anciënniteit. De verwijzing naar het GMMI voor jongeren wordt daarom geschrapt uit de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971.

De basisloongrens voor de berekening van de vergoeding voor arbeidsongevallen wordt ook verhoogd. Die bovengrens wordt ook afgestemd op het GMMI. Hiertoe zal de loongrens met 1,1% worden verhoogd en dit met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024.

Deze wijzigingen zijn dus vrij technisch en hebben geen directe gevolgen voor jou als werkgever.

Wat verandert er aan de sociale bescherming voor kunstwerkers?      

De nieuwe wet brengt ook enkele formele wijzigingen aan in de wet die de Kunstwerkcommissie opricht en de sociale bescherming van kunstwerkers verbetert.

De belangrijkste verandering is dat het kunstwerkattest vijf jaar geldig zal zijn. Voor beginnende kunstwerkers kan een koninklijk besluit een afwijkende duur vaststellen.

Inwerkingtreding

Deze wet werd op XX maart 2024 bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. Deze nieuwe maatregelen treden tien dagen later in werking, op XX maart 2024.

Wat doet Securex voor jou?

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om je Securex Legal Advisor te contacteren via het volgende e-mailadres: myHR@securex.be.

Bronnen

 

 

 

 

 

 

Verplichte verzekering
Selectie