Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Tijdelijke werkloosheid overstromingen thuissituatie werknemer loopt ten einde

Na de zware overstromingen van juli 2021 kon u als werkgever gebruik maken van tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht. En dat zowel voor de overmacht in uw bedrijf als bij uw werknemer thuis. Die laatste mogelijkheid eindigt op 31 maart 2022.

25 maart 2022

Tijdelijke werkloosheid overmacht omwille van de thuissituatie van uw werknemer

Als de woning van een werknemer getroffen wordt door een overstroming, moet hij of zij vaak één of een paar dagen thuisblijven om de schade te herstellen. Meestal wordt dan een beroep gedaan op verlof om dwingende reden. Voor die situatie kan er immers geen gebruik gemaakt worden van tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht.

Door de enorme impact van de overstromingen van vorige zomer werd die regel tijdelijk gewijzigd. 

De regering besliste dat werknemers voor problemen door de overstromingen thuis toch tijdelijk werkloos omwille van overmacht konden worden gesteld. Vanaf 1 april 2022 is tijdelijke werkloosheid voor die thuissituatie van uw werknemers echter niet meer mogelijk

Moet één van uw werknemers vanaf 1 april 2022 thuis blijven door omstandigheden gelinkt aan de overstromingen van vorige zomer?

Dan kunnen uw werknemers verlof om dwingende reden opnemen.

Dat verlof is wel beperkt tot 10 dagen per jaar en is normaal onbetaald. U kunt daarover natuurlijk steeds andere afspraken maken met uw werknemers. Zo kunt u afspreken om die dagen toch uit te betalen of om meer dan 10 dagen toe te kennen.

U kunt ook met uw werknemers afspreken dat ze voor die afwezigheden bijvoorbeeld vakantie opnemen.

En wat als uw bedrijf getroffen werd door de overstromingen?

Uw bedrijf kan natuurlijk ook zelf getroffen zijn door de overstromingen. In dat geval kunt u nog wel beroep doen op tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht. Wat u dan moet doen, leest u op pagina 6 en 7 van dit document.

Bron

 

Tijdelijke werkloosheid