Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Kleine statuten: twee nieuwe overeenkomsten vereisen een Dimona

Sinds 1 januari 2020 moeten personen die in het kader van een ‘klein statuut’ zijn tewerkgesteld worden verzekerd tegen arbeidsongevallen. De werkgever moet hiertoe een Dimona-aangifte indienen, zelfs als die kleine statuten niet zijn onderworpen aan de sociale zekerheid.

8 februari 2022

Naargelang van de soort stage of opleiding, wijst de reglementering aan wie de Dimona-aangifte moet opstellen en moet voldoen aan de verzekeringsplicht:

  • Ofwel de instantie die de opleiding organiseert: de VDAB, Actiris, Forem, het opleidingscentrum, het Franstalig Brussels Instituut voor Beroepsopleiding, de dienst PHARE, de onderwijsinstelling, enz.
  • Ofwel de instantie die de stagiair tewerkstelt: dus u als werkgever.

Er werden twee nieuwe overeenkomsten toegevoegd aan de lijst van opleidingen/stages waarvoor u een Dimona moet indienen.

First-stage (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)

Via een stage eerste werkervaring kan een jonge niet-werkende werkzoekende die zich na zijn studies bij Actiris heeft ingeschreven een eerste werkervaring opdoen.

Voor dit soort stage moet u een Dimona van type STG doen, en dit vanaf 1 januari 2020. Deze verplichting werd namelijk met terugwerkende kracht in de wetgeving opgenomen.

Overeenkomst voor korte opleiding met stage op de werkvloer (Vlaams Gewest)

Deze opleiding wordt georganiseerd voor een maximumduur van vijf volledige of tien halve dagen, op uw vraag of op vraag van een uitzendkantoor.

Voor dit soort opleiding moet u of het uitzendkantoor sinds 9 december 2021 een Dimona van het type STG verrichten.

Bron