Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Europese betoging op dinsdag 12 december 2023

De drie vakbonden (ACV, ABBV en ACLVB) hebben aangekondigd een Europese betoging in Brussel te organiseren aanstaande dinsdag 12 december. Tijdens deze actiedag willen ze protesteren tegen de terugkeer van het bezuinigingsbeleid in Europa en eisen ze een ambitieuzer beleid op het gebied van publieke investeringen.

4 december 2023

Deze actie kan ervoor zorgen dat werknemers afwezig zijn of te laat aankomen op het werk.

Werknemer beschermd door stakingsrecht

Als je werknemer vraagt om deel te mogen nemen aan één van die acties, dan leef je de regels van staking na. De vakbonden spreken in hun berichten immers niet enkel over acties, maar ook over stakingen.

De vakbonden hebben wel de nodige stakingsaanzeggingen ingediend, met als gevolg dat deelnemers aan de acties beschermd zijn door de stakingsregels. Bovendien kunnen de acties spontaan uitmonden in (kortstondige) stakingen.

Mag je een werknemer verbieden om actie te voeren?

Neen. Als de acties aangekondigd werden door de vakbonden, mag je een werknemer die wil actievoeren niet verplichten om aanwezig te zijn op het werk.

Mag je een actievoerende werknemer sanctioneren?

Neen. Je kan enkel werknemers sanctioneren die zicht ernstig misdragen.

Denk hierbij o.a. aan “wilde” stakingen die niet gedekt zijn door de stakingsaanzegging van de vakbond. In dat geval kan je tuchtsancties nemen, maar enkel op voorwaarde dat die voorzien zijn in jouw arbeidsreglement.

Mogen werkwillige werknemers te laat komen?

Neen. Als de staking aangekondigd is, dan moet de werknemer al het mogelijke doen om op het normale uur naar het werk te komen. Hij of zij kan bijvoorbeeld vroeger vertrekken, carpooling organiseren, …

Werknemers kunnen ook een dag vakantie of inhaalrust opnemen, op voorwaarde dat je hier mee akkoord gaat. Ze kunnen, indien het mogelijk is, die dag ook van thuis werken.

Meer weten over uw rechten en plichten tijdens een stakingsaanzegging? Log dan in op Lex4You en raadpleeg ons dossier staking.

Staking