Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Een eindejaarspremie vanaf 2024 in het Aanvullend Paritair Comité voor de non-profitsector (PC 337)

Het paritair comité nr. 337 heeft een cao afgesloten tot invoering van een eindejaarspremie vanaf 2024. De eindejaarspremie wordt betaald in december, of bij uitdiensttreding van een werknemer tijdens de referteperiode. Laat ons weten welke situatie in jouw onderneming van toepassing is.

8 mei 2024

Voor welke werknemers?

Alle werknemers van het Aanvullend PC voor de non-profitsector (PC 337.000) hebben recht op de eindejaarspremie, behalve:

  • De studenten
  • De assistenten aangeworven in het kader van een persoonlijk assistentie-budget (PAB) (PC 337.999)
  • De werknemers die worden ontslagen wegens dringende reden
  • De werknemers die al een eindejaarspremie ontvangen die minstens gelijkwaardig is aan de sectorale eindejaarspremie

Wat zijn de voorwaarden en het bedrag?

De cao voorziet geen bijzondere voorwaarden om recht te hebben op de eindejaarspremie. Er is bijvoorbeeld geen voorwaarde van anciënniteit in de onderneming. Ook mag je werknemer tijdens de referteperiode in dienst of uit dienst zijn getreden.

Het bedrag van de eindejaarspremie wordt berekend op basis van de effectieve en gelijkgestelde prestaties gedurende de referteperiode van 1 januari tot 30 september van het jaar. Elke effectieve of gelijkgestelde gewerkte maand geeft recht op 1/9de van het totaalbedrag.

Het bedrag van de eindejaarspremie bestaat uit:

  • Een forfaitair deel, dat verschillend is voor arbeiders en bedienden
  • Een variabel deel van 2,5% van het bruto jaarloon van de werknemer

Lees meer details in onze analyse van de eindejaarspremie in PC 337

Bijvoorbeeld

Een bediende met een bruto maandloon van 2.500 euro treedt in dienst op 4 december 2023 en treedt uit dienst op 1 oktober 2024. Hij heeft recht op een eindejaarspremie van 1.325,91 euro, samengesteld als volgt:

  • Een forfaitair deel van 575,91 euro
  • Een variabel deel van 750 euro (= 2,5% van 12 x 2.500 euro)

Als deze bediende in dienst treedt op 1 april 2024, heeft hij recht op 5/9de van het totaalbedrag, namelijk voor de periode april tot en met september 2024. Dit komt op een eindejaarspremie van 736,62 euro.

Wat zijn de gevolgen voor jouw onderneming?

Er kunnen zich twee situaties voordoen binnen jouw onderneming, naargelang de onderneming al een eindejaarspremie toekent of niet

Je onderneming kent nog geen eindejaarspremie toe

Als je nog geen eindejaarspremie toekent op ondernemingsniveau, hebben je werknemers vanaf 2024 recht op de sectorale eindejaarspremie.

Wat doet Securex voor jou?

Securex berekent de sectorale eindejaarspremie automatisch voor jouw werknemers, als je nog geen eigen regeling voorziet. Je hoeft hier niets voor te doen.

Je onderneming kent al een eindejaarspremie toe

Je moet de sectorale eindejaarspremie niet toekennen als je op ondernemingsniveau al een eindejaarspremie betaalt die minstens gelijkwaardig is.

Ken jij al een eindejaarspremie toe aan je werknemers, maar is die minder voordelig dan bovenstaande sectorale eindejaarspremie? Dan heb je twee keuzes:

  • Ofwel vervang je de eindejaarspremie op ondernemingsniveau door de sectorale regeling
  • Ofwel vul je de eindejaarspremie op ondernemingsniveau aan zodat die minstens gelijkwaardig wordt aan de sectorale regeling

Kortom, je moet nagaan of de regeling op ondernemingsniveau minder voordelig, gelijkwaardig, ofwel voordeliger is dan de sectorale eindejaarspremie.

Wat doet Securex voor jou?

Kent jouw onderneming al een eindejaarspremie toe? Dan moet er eerst een vergelijking worden gemaakt.

Wens je hierbij graag onze hulp? Contacteer dan jouw Securex Legal Advisor via myHR@securex.be.

Heb je zelf een vergelijking gedaan? Geef het resultaat dan door aan jouw Securex Client Advisor, eveneens via myHR@securex.be.

Bron

  • Cao van 19 december 2023, geregistreerd onder het nummer 184.969, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 16 januari 2024
Premies