Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Binnenkort opnieuw vrijwilligers in privérusthuizen

Vrijwilligerswerk is strikt gereglementeerd.

27 januari 2022

Nu de Omikronvariant in ons land woedt, wil de minister van Volksgezondheid echter het beroep op vrijwilligers opnieuw mogelijk maken in de rustoorden voor bejaarden, de rust- en verzorgingstehuizen en de voorzieningen voor opvang of huisvesting van bejaarde personen in de private commerciële sector, en dit van 1 januari tot 31 maart 2022.

Deze maatregel moet nog geofficialiseerd worden. We publiceren dit artikel dus onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Waarom deze maatregel?

De doelstelling van deze maatregel is dat deze essentiële diensten voldoende mensen hebben om ervoor te zorgen dat het werk tijdens de COVID-19-epidemie goed wordt georganiseerd en mensen kunnen blijven functioneren.

In de publieke rust- en verzorgingstehuizen is het reeds mogelijk om vrijwilligers in te zetten. De minister wil dit nu tijdelijk ook opnieuw toelaten in de private instellingen. Daarvoor is een tijdelijke aanpassing van de vrijwilligerswet opnieuw voorzien. De laatste aanpassing liep af op 30 september 2021.

Niet wanneer er beroep wordt gedaan op tijdelijke werkloosheid

Het inzetten van vrijwilligers wordt wel gekoppeld aan de voorwaarde dat de instelling geen gebruik maakt van het systeem van tijdelijke werkloosheid voor haar personeel. Het is immers niet de bedoeling dat private instellingen hun personeel gaan vervangen door vrijwilligers. 

Meer weten?

Raadpleeg onze fiche over de vrijwilligers voor meer informatie.

Ter herinnering, u kan het laatste juridisch nieuws over het coronavirus via de rubriek Sociaal > Actuele thema’s > Coronavirus.

Bron