Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

1/10-ouderschapsverlof na de zomervakantie?

De zomervakantie is voorbij en jouw werknemer overweegt misschien 1/10 ouderschapsverlof op te nemen om ook tijdens het nieuwe schooljaar wat meer tijd met de kinderen door te brengen. Maar wat zijn jouw opties wanneer je een aanvraag in uw mailbox vindt? En wat als ook een tweede werknemer zich meldt?

6 september 2022

Meer flexibiliteit voor de werknemer…

Sinds 1 juni 2019 kunnen voltijds werkende ouders er ook voor kiezen om een halve dag ouderschapsverlof per week op te nemen of een volledige dag om de twee weken. Ouders krijgen een onderbrekingsuitkering van de RVA.

Dat kan in totaal gedurende maximum 40 maanden, eventueel op te splitsen in periodes van 10 maanden of een veelvoud daarvan (10, 20, 30 of 40 maanden).

Voorbeelden:

  • Willem kiest ervoor om telkens op woensdagnamiddag vrijaf te hebben om voor de kinderen te zorgen
  • Dorien heeft een week-week-verblijfsregeling voor haar dochter; zij wenst om de twee weken op vrijdag thuis te zijn

Naast het voltijds, halftijds, en 1/5-ouderschapverlof, betekent de 1/10-onderbreking dus een bijkomende manier om gebruik te maken van het totale contingent van 4 maanden voltijds equivalent ouderschapsverlof. Werknemers kunnen ouderschapsverlof opnemen voor elk kind jonger dan 12 jaar (jonger dan 21 jaar als het kind gehandicapt is).

…maar de werkgever blijft in de “driver’s seat”

Anders dan bij de andere vormen van ouderschapsverlof is voor het 1/10-ouderschapsverlof de instemming van de werkgever vereist.

Dit type ouderschapsverlof kan een manier zijn voor werkgever en werknemer om elkaar te vinden. Maar evengoed kunnen er situaties zijn waarbij het voor de werkgever minder evident is om een aanvraag tot 1/10-ouderschapsverlof in te willigen. Het is de werkgever die de knoop doorhakt. Een weigeringsbeslissing dient wel steeds schriftelijk te gebeuren.

Ten slotte nog dit: vermijd een ongerechtvaardigd verschil in behandeling tussen twee werknemers (dit kan een verboden discriminatie uitmaken). Een bedrijfspolicy kan je helpen om dezelfde lijn aan te houden in gelijkwaardige omstandigheden.

Wat doet Securex voor jou?

Om je hierbij te helpen hebben wij een pakket klaar, waarin je een aanvraagformulier, verschillende aandachtspunten, een stappenplan en uitleg over de impact van het ouderschapsverlof op het loon (eindejaarspremie, etc...) vindt.

Voor meer informatie kan je terecht bij jouw Securex Legal Advisor via myhr@securex.be.

Je kan ook steeds ons dossier raadplegen op Lex4you.

Tijd voor gezin en zorg
Tijd voor de werknemer