Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Fiscale impact overbruggingsrecht 2020

Wat is de fiscale impact van het overbruggingsrecht als tijdelijke crisismaatregel in 2020?​​​​​​​

Laatst bijgewerkt op 24 maart 2022

De sociale verzekeringsfondsen leveren twee soorten fiches af, nl. een fiche 281.18 of 281.50 afhankelijk van je fiscaal statuut. Er moet gekeken worden of het fiscaal statuut overeenkomt met de fiche, zodat het overbruggingsrecht met de juiste code kan worden aangegeven.

Heeft u in 2020 een tijdelijke crisismaatregelen ontvangen in het kader van het overbruggingsrecht? De tabel die u op deze pagina kan downloaden helpt u bij het invullen van uw belastingaangifte. 

Opgelet : Wanneer de 4 * 4 regel wordt overschreden, moet een uitsplitsing gemaakt worden tussen twee bedragen, waarvan één belastbaar is tegen het afzonderlijke tarief van 16,5% (behalve voor de gunstigere gezamenlijke belastingheffing) en het saldo tegen het gezamenlijke tarief (progressief aanslagtarief - GBI).

Wat het overbruggingsrecht van 2021 betreft en hoe dit fiscaal zal worden behandeld, is momenteel nog niet veel geweten.

Ontving u in het kader van de coronacrisis de ouderschapsuitkering of het uitstel van betaling in 2020?

  • de ouderschapsuitkering is progressief belastbaar.
  • het uitstel van betaling zorgt ervoor dat de betaaldatum van de sociale bijdragen werden uitgesteld naar 2021. Hierdoor zullen deze pas fiscaal aftrekbaar zijn als beroepskost in 2022.

 

Indien u hierover meer info wenst, raden wij u aan contact op te nemen met uw boekhouder of met het contactcenter van de FOD Financiën.