Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

De voorlopige bijdragen

U bent net zelfstandige geworden? Dan wordt u tot op het einde van het derde volledige kalenderjaar van onderwerping als zelfstandige bij begin van activiteit beschouwd. U betaalt dan voorlopige bijdragen.

Laatst bijgewerkt op 13 januari 2022

Wat indien ik geen netto beroepsinkomsten van drie jaar geleden als zelfstandige heb?

Dan bevindt u zich in een situatie van begin van activiteit of wijziging van categorie zonder gekende inkomsten van 3 jaar terug (bv. hoofdberoep naar bijberoep of bijberoep naar hoofdberoep).

In deze 2 gevallen hebt u geen referte-inkomsten. In een dergelijke situatie berekent het sociaal verzekeringsfonds 'voorlopige bijdragen'.

De voorlopige bijdragen worden later herzien

  • De voorlopige bijdragen van het eerste volledige kalenderjaar, en de eventueel voorafgaande kwartalen, worden geregulariseerd op basis van de beroepsinkomsten van dat eerste kalenderjaar onderwerping
  • De voorlopige bijdragen met betrekking tot de volgende kalenderjaren worden geregulariseerd op basis van de beroepsinkomsten van respectievelijk het tweede en het derde kalenderjaar onderwerping
  • Bij een wijziging van categorie, later dan drie jaar na de start van uw zelfstandige activiteit, worden de voorlopige bijdragen eveneens berekend op het gekende inkomen van drie jaar terug. 
    • Voorbeeld: U startte een zelfstandige activiteit in hoofdberoep op 01/01/2020, de inkomsten van 2020 bedroegen € 17.539,62. Op 15/04/2023 start u met een loontrekkende activiteit. Vanaf 1/7/2023 wordt u dus beschouwd als een zelfstandige in bijberoep. Aangezien het inkomen van 2020 reeds gekend is, zullen uw voorlopige sociale bijdragen als zelfstandige in bijberoep berekend worden op € 17.539,62. Verdient u echter in 2023 een stuk minder, gezien het nu een bijberoept betreft, dan zal u bij de regularisatie het verschil terugbetaald krijgen. 

 

Hoeveel bedragen de voorlopige bijdragen? 

Download de fiche op deze pagina.