Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Aanbieden elektronisch betaalmiddel verplicht vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 moeten volgens de Belgische wetgeving alle ondernemingen die met consumenten te maken hebben, van de kleinste tot de grootste, hun klanten ten minste één oplossing aanbieden waarmee zij hun aankopen elektronisch kunnen betalen.

9 mei 2022

Die oplossing mag niet in de plaats komen van cashbetalingen, die nog steeds moeten worden aanvaard: elektronisch betalen is daar een aanvulling op.

Daartoe zijn alle technische oplossingen mogelijk die momenteel op de markt beschikbaar zijn: vaste of draagbare betaalterminals, contactloze betalingen via smartphone of smartwatch, enz.

Het is niet toegestaan om bijkomende kosten te factureren aan klanten die elektronisch betalen.

Voor wie?

Voor alle natuurlijke personen of rechtspersonen die duurzaam een economisch doel nastreven, met inbegrip van hun verenigingen (art. 1.8, 39° van het Wetboek van economisch recht).

Dat betekent dat het niet alleen gaat om ondernemingen in de gebruikelijke zin van het woord, ongeacht hun grootte, maar ook om vrije beroepen en alle personen, overheden, verenigingen … die op permanente basis economische activiteiten uitvoeren gericht op consumenten, zoals het beheer van een zwembad, een bibliotheek of een cultureel centrum.

 

Waarom?

  • Voordelen voor zowel consumenten als handelaren.
  • Deze verplichting maakt deel uit van de strijd tegen belastingfraude. 

 

Bron – meer info:

Website FOD Economie:

Verplichting om een elektronisch betaalmiddel aan te bieden

Elektronisch betalen aanbieden is verplicht!

Vragen?

Contactcenter van de FOD Economie